Back to top

A tojás nélkülözhetetlen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez

A tojásról már többször beigazolódott, milyen komoly szerepe van egy-egy diétában. Új kutatások szerint azonban meghatározó lehet a csecsemők és a kicsi gyerekek fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-bevitelének javításában is, hiszen – viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére - nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztásával 47%-al kevesebb a valószínűsége annak, hogy a csecsemők elmaradnak a fejlődésben, és 74%-al kevesebb valószínűséggel lesznek alultápláltak.

Annak ellenére, hogy egy tojás kevesebb, mint 70 kcal-át tartalmaz, mégis elsőrangú fehérjeforrás, minden olyan aminosavval és fehérjével ellátja a szervezetet, ami az emberi test növekedéséhez szükséges. Gazdag a protein-, B- és D-vitamin-, továbbá ásványianyag-tartalma. A gyermekkor pedig kifejezetten az az életszakasz, amikor a táplálkozásnak a lehető leggazdagabbnak kell lennie, mindezt azonban szükségtelen kalóriák, zsír és cukor nélkül, melyek, mint láthatjuk - különösen a fejlett országokban – elhízáshoz vezethetnek.

A tanulmány megnevezte azokat a speciális tápanyagokat is, melyek támogatják az optimális fejlődést gyerekkorban.

A tojás B-vitamin tartalma a gyerekek energiafelhasználását, D-vitamin tartalma a csontok egészségét és az immunrendszert javítja, a benne lévő kolin a kognitív funkciók, míg a jód az agy fejlődését segíti.

(A kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.).

Dr Carrie Ruxton dietetikus szerint a szülők sokszor bizonytalanok abban, hogy mikor vezessék be gyermekük étrendjébe a tojást. Az elválasztás, a szoptatás abbahagyása gyakran nehéz időszak, sokszor egészen más tanácsot adnak a családtagok a mamának, mint amit az egészségügyi szakemberektől hall, mindeközben gyakran megfeledkeznek a tojásról – mondja.

Pedig ez az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a baba már betöltötte a 6 hónapos kort. Ráadásul a gazdag tápanyagtartalmon túl a tojás könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető és jól tárolható.

Sőt, tanulmányok igazolják, hogy a korai korban megkezdett tojás etetése segíthet elkerülni számos ételallergiát – valószínűleg azért, mert az immunrendszer hozzászokik a különböző fehérjékhez – teszi hozzá dr. Ruxton.

 

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Csendes órák az üzletekben

Az Auchan áruházlánc lengyelországi üzleteiben augusztusban minden héten úgynevezett csendes órákat vezetnek be. Ezzel az autizmussal élők vásárlását szeretnék megkönnyíteni.

Nő az igény a friss zöldségekre, növekszik az áruk is

A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány - olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

A kiskapacitású keltetőket is be kell jelenteni

A TIR rendelet legutóbbi módosítása óta a kis (azaz ezer tyúktojás egyenértéknél kisebb) kapacitású baromfikeltetőket is kell bejelenteni az Országos Adatbázisba, azaz a Tenyészet Információs Rendszerbe. Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy a kiskapacitású keltetők nem engedélykötelesek.

Nyersen is csoda finomak ezek a zöldségek

A legtöbb zöldséget feldolgozva fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyek nyersen is kiválóak, mégsem szoktuk főzés-sütés nélkül enni. Próbálja ki a cukkinit, karfiolt, a brokkolit vagy a gombát nyersen!

Rejtély, hogy miért oly ritka a bagolyszakállas tyúk

A bagolyszakállas tyúkot kb. 20 évvel ezelőtt „próbáltuk” bírálni egy kiállításon. Sem előtte, sem azóta élőben nem láttam, és az akkor kapható néhány szakkönyv – elsősorban német nyelvű – alapján megpróbáltuk azonosítani a két példányt (egy kakast és egy tyúkot).