Egy közelmúltban készült tanulmány szerint napi egy tojás elfogyasztásával 47%-al kevesebb a valószínűsége annak, hogy a csecsemők elmaradnak a fejlődésben, és 74%-al kevesebb valószínűséggel lesznek alultápláltak.
Annak ellenére, hogy egy tojás kevesebb, mint 70 kcal-át tartalmaz, mégis elsőrangú fehérjeforrás, minden olyan aminosavval és fehérjével ellátja a szervezetet, ami az emberi test növekedéséhez szükséges. Gazdag a protein-, B- és D-vitamin-, továbbá ásványianyag-tartalma. A gyermekkor pedig kifejezetten az az életszakasz, amikor a táplálkozásnak a lehető leggazdagabbnak kell lennie, mindezt azonban szükségtelen kalóriák, zsír és cukor nélkül, melyek, mint láthatjuk – különösen a fejlett országokban – elhízáshoz vezethetnek.
A tanulmány megnevezte azokat a speciális tápanyagokat is, melyek támogatják az optimális fejlődést gyerekkorban.
A tojás B-vitamin tartalma a gyerekek energiafelhasználását, D-vitamin tartalma a csontok egészségét és az immunrendszert javítja, a benne lévő kolin a kognitív funkciók, míg a jód az agy fejlődését segíti.
(A kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.).
Dr Carrie Ruxton dietetikus szerint a szülők sokszor bizonytalanok abban, hogy mikor vezessék be gyermekük étrendjébe a tojást. Az elválasztás, a szoptatás abbahagyása gyakran nehéz időszak, sokszor egészen más tanácsot adnak a családtagok a mamának, mint amit az egészségügyi szakemberektől hall, mindeközben gyakran megfeledkeznek a tojásról – mondja.
Sőt, tanulmányok igazolják, hogy a korai korban megkezdett tojás etetése segíthet elkerülni számos ételallergiát – valószínűleg azért, mert az immunrendszer hozzászokik a különböző fehérjékhez – teszi hozzá dr. Ruxton.