0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Változás az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumában

Megjelent az Európai Bizottság 2019/229/EU rendelete, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek a módosítása.
Az Európai Szabványügyi Bizottság és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet nemrégiben felülvizsgált számos referenciamódszert

és egy protokollt a mikrobiológiai kritériumok betartásának ellenőrzésére, így a 2073/2005/EK rendeletet ennek megfelelően aktualizálni kell – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

Az aktualizálás különösen a következő területekre irányul: az EN ISO 16140–2 felülvizsgált referencia-szabványprotokoll alapján az alternatív módszerek használatára vonatkozó követelmények, az eredményekről való jelentéstétel módja az új felülvizsgált módszereknek megfelelően, valamint egyes módszerekre – a Salmonella, a Cronobacter és a Staphylococcus enterotoxin kimutatására, a hisztamin kimutatására és mennyiségi meghatározására, az aerob mikrobakolóniák számának meghatározására, az Enterobacteriaceae telepszámlálására szolgáló módszerekre – vonatkozó új hivatkozások. A 2073/2005/EK rendeletet ezért a jelen rendelet alapján módosítani kell.

A 2019/229/EU rendelet a kihirdetést (2019. február 7.) követő huszadik napon lép hatályba. A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában is olvasható.

NAK/Dr. Szűcs Viktória

Forrás: nak.hu