0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

A jégkármérséklő-rendszer az elmúlt évben május 1-jén kezdte meg a működését összesen 986 talajgenerátorral.

Már az első évében bebizonyosodott, milyen nagy szükség volt a kiépítésére, miután tavaly az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavaszának és nyarának voltunk elszenvedői.

A villámlások száma májustól szeptemberig a megelőző – már azt is extrémnek tartott – évhez képest is további 4 százalékkal nőtt, és átlépte a 2,9 milliót. Ez majdnem kétszerese volt a korábbi 4 év átlagának. Egy átlagos májusi hónapban 5-7 napon mutatkozik zivatartevékenység, ez a szám tavaly 27 volt. Júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárása volt Magyarországnak, 26-26 zivataros nappal.

Ezért az idén a talajgenerátorok kihordását előbb megkezdik a Jéger Üzemeltetési Iroda munkatársai. Ahhoz, hogy április 15-én elindulhasson a riasztási időszak, már február 18-án az automata és a manuális generátorok kitelepítését el kell indítani.

Az üzemeltetési iroda idénre feladataként tűzte ki az informatikai rendszer fejlesztését, ami az előző évhez képest nagy előrelépés lesz mind az üzemeltetők, mind a generátorkezelők számára.

A lépéssel a korábbiaknál is pontosabb riasztás érhető el, valamint megtörténnek a kezelők által kért fejlesztések a telefonos applikációra.

Folyamatosan zajlik a rendelkezésre álló üres generátorpontokhoz kezelők toborzása. Négy régió manuális üzemeltetésű generátorpontjaira keres új munkatársakat a szervezeti egység. Közel ötven generátorkezelő jelentkezését várják még, így aki ambíciót és kedvet érez magában, érdeklődjön a jegkarmersekles@nak.hu e-mail címen.

Forrás: NAK/magyarmezogazdasag.hu