Back to top

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Végre megnyugodtak az ausztrál marhatenyésztők, amikor a múlt héten megérkezett a várva várt eső. Okkal várták a csapadékot, mert idén Ausztráliában elképesztő méreteket ölt a forróság, az év elején közel száz vad brumby halt szomjan, tavaly a juhtartók nyájait tizedelte meg az aszály.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a marhatartó gazdák rengeteg pénzt öltek idén takarmányba, melyet ráadásul komoly távolságokból kellett Ausztrália aszály sújtotta területeire szállítaniuk, ugyanis a szántóföldi növények is kiégtek.

Arra senki sem számított, hogy az első esőzés még a tartós szárazságnál is nagyobb károkat fog okozni.

Timelapse shows train line engulfed by rising flood waters

Ausztrália keleti részén egy hét alatt annyi eső esett, mint korábban egész évben. Becslések szerint mintegy 500 ezer állat veszett oda, de károk végleges felmérésére még heteket kell várni, mivel legelők, de teljes gazdaságok, tanyák is víz alatt állnak. Nagyrészt az aszályban legyengült csordák vesztek oda.

A mezőgazdaság vezető szereplői már most arra figyelmeztetnek, hogy humanitárius vészhelyzet alakult ki a térségben.

Az elhullott állatok megfertőzik a vizeket, kóbor és vadállatok már most elkezdték „feltakarítani” a tetemeket.

Aerial footage of dead cows after Queensland flood

A Guardians és a Farmers Guardian több helyi állattartóval is beszélt. Rachael Anderson például 2000 szarvasmarhát veszített, a teljes állatállományának a felét. Azt nyilatkozta:

- Nem tudjuk miből hozzuk helyre a károkat, ahogy azt sem tudom, hogy mit fogok hat hónap múlva mondani a banknak, amikor jönnek behajtani a hiteltartozásunkat. Nincs mit szépíteni, sokan fognak ebbe belebukni, mások megkezdik az újjáépítést.

Fotó: Jacqueline Curley, Gipsy Plains Brahmans, Cloncurry
Ausztrália legnagyobb szarvasmarha-tenyésztő vállalata, az Australian Agricultural Company (AACo) országszerte 24 telephelyen félmillió marhát tart. A tulajdonos elmondta,

Queensland melletti telephelyükön 30 ezer állatot veszítettek el.

A környéken található másik telephelyükön soha nem látott méreteket öltött az árvíz, a dolgozókat azonnal evakuálni kellett.

A vállalat további három telephelyén szintén jelentős, 50 ezer állatot számláló veszteségről adtak hírt.

Queensland állam hivatalos becslése szerint 211 millió amerikai dollár, mintegy 60 milliárd forint kárt okozott az özönvíz szerű esőzés.

Sok helyen csak most tűnnek elő a tetemek a víz alól, másutt a sárba ragadt állatokat sorra agyonlövik. Annyira rossz a helyzet, hogy a farmerek már lőszert is kérnek a hivatalos szervektől, mivel kifogytak a töltényekből.

A szövetségi kormány a kétségbeejtő helyzetre válaszul már döntött: 1 millió dollár gyorssegéllyel próbálják enyhíteni a vészhelyzetet.

Fotó: Jacqueline Curley, Gipsy Plains Brahmans, Cloncurry

Forrás: 
The Guardian/Farmers Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Milliárdos kárt okoz a kőrispusztulás

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a brit gazdaságot az elkövetkező száz évben összesen 15 milliárd fonttal, vagyis 5,5 billió forinttal terheli meg a kőrisek viszonylag új betegsége, a kőrispusztulás által okozott hajtáspusztulás miatti kár. Ennek az összegnek közel a fele egy évtizeden belül realizálódik, hívják föl a figyelmet a tudósok.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.