Back to top

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Végre megnyugodtak az ausztrál marhatenyésztők, amikor a múlt héten megérkezett a várva várt eső. Okkal várták a csapadékot, mert idén Ausztráliában elképesztő méreteket ölt a forróság, az év elején közel száz vad brumby halt szomjan, tavaly a juhtartók nyájait tizedelte meg az aszály.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a marhatartó gazdák rengeteg pénzt öltek idén takarmányba, melyet ráadásul komoly távolságokból kellett Ausztrália aszály sújtotta területeire szállítaniuk, ugyanis a szántóföldi növények is kiégtek.

Arra senki sem számított, hogy az első esőzés még a tartós szárazságnál is nagyobb károkat fog okozni.

Timelapse shows train line engulfed by rising flood waters

Ausztrália keleti részén egy hét alatt annyi eső esett, mint korábban egész évben. Becslések szerint mintegy 500 ezer állat veszett oda, de károk végleges felmérésére még heteket kell várni, mivel legelők, de teljes gazdaságok, tanyák is víz alatt állnak. Nagyrészt az aszályban legyengült csordák vesztek oda.

A mezőgazdaság vezető szereplői már most arra figyelmeztetnek, hogy humanitárius vészhelyzet alakult ki a térségben.

Az elhullott állatok megfertőzik a vizeket, kóbor és vadállatok már most elkezdték „feltakarítani” a tetemeket.

Aerial footage of dead cows after Queensland flood

A Guardians és a Farmers Guardian több helyi állattartóval is beszélt. Rachael Anderson például 2000 szarvasmarhát veszített, a teljes állatállományának a felét. Azt nyilatkozta:

- Nem tudjuk miből hozzuk helyre a károkat, ahogy azt sem tudom, hogy mit fogok hat hónap múlva mondani a banknak, amikor jönnek behajtani a hiteltartozásunkat. Nincs mit szépíteni, sokan fognak ebbe belebukni, mások megkezdik az újjáépítést.

Fotó: Jacqueline Curley, Gipsy Plains Brahmans, Cloncurry
Ausztrália legnagyobb szarvasmarha-tenyésztő vállalata, az Australian Agricultural Company (AACo) országszerte 24 telephelyen félmillió marhát tart. A tulajdonos elmondta,

Queensland melletti telephelyükön 30 ezer állatot veszítettek el.

A környéken található másik telephelyükön soha nem látott méreteket öltött az árvíz, a dolgozókat azonnal evakuálni kellett.

A vállalat további három telephelyén szintén jelentős, 50 ezer állatot számláló veszteségről adtak hírt.

Queensland állam hivatalos becslése szerint 211 millió amerikai dollár, mintegy 60 milliárd forint kárt okozott az özönvíz szerű esőzés.

Sok helyen csak most tűnnek elő a tetemek a víz alól, másutt a sárba ragadt állatokat sorra agyonlövik. Annyira rossz a helyzet, hogy a farmerek már lőszert is kérnek a hivatalos szervektől, mivel kifogytak a töltényekből.

A szövetségi kormány a kétségbeejtő helyzetre válaszul már döntött: 1 millió dollár gyorssegéllyel próbálják enyhíteni a vészhelyzetet.

Fotó: Jacqueline Curley, Gipsy Plains Brahmans, Cloncurry

Forrás: 
The Guardian/Farmers Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem mind tejföl, mely annak látszik

2019-ben a Nemzeti Agrártehetség Program keretében pályázatot hirdetett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). 2020 januárjában adták át a díjakat, köztük Izsó Teklának is, a doktorandusz kategória egyik győztesének, aki a tejtermék-analógokat és a hozzájuk kapcsolódó vásárlási szokásokat kutatta. Eredményei, tapasztalatai széles körben nagy figyelmet keltettek.

A járvány ellenére biztos piaca van a magyar bárányoknak

Nagy István agrárminiszter szavai alapján nincs okuk az aggodalomra a magyar juhtenyésztőknek, a húsvétra szánt bárányaik iránt ugyanis folyamatos a kereslet például az észak-afrikai, illetve a közel-keleti exportpiacok irányából is.

Szűrik a baromfikat Bács-Kiskun és Csongrád megyékben

A Nébih Országos Járványvédelmi Központja (OJK) Bács-Kiskun és Csongrád megye azon területein is elrendelte a baromfiállományok szűrését, amelyek nem állnak korlátozás alatt. Az intézkedés elsődleges célja a betegség továbbterjedésének megakadályozása.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a szabadba – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.