Back to top

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

A világ biotermék-fogyasztásának 90%-a az észak-amerikai kontinensen és Európában realizálódik, ahol egyértelműen az USA áll az élen 46%-os piaci részesedéssel, majd Németország (11%) és Franciaország (8%) következik. A felmérések szerint Kína a világ negyedik legnagyobb biotermék-fogyasztója (7% részesedéssel), majd Kanada következik 4%-kal, Olaszország, Nagy-Britannia és Svájc 3-3%-kal, illetve Svédország és Japán 2-2%-kal.

A világon közel 57,8 millió hektárra tehető a biológiai termesztésbe vont mezőgazdasági területek felülete. Ez mintegy 1,2%-a a világ összes mezőgazdasági területének.

Az EU-ban ennél magasabb arányt képviselnek a biotermesztéssel érintett területek: 2017-ben elérték a 28 tagország mezőgazdasági művelés alatt álló területeinek 6,2%-át és ezzel közel 12 millió hektárra terjednek ki.

A világon több mint 2,4 millió, az EU-ban pedig közel 300 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2016-ban végzett felmérések alapján.

A világ bioszőlő-termesztésében Európa – 87%-os részesedéssel – élen jár a maga 328 492 hektárnyi területével, amely az EU teljes szőlőtermő-felületének 9%-át teszi ki. Azon belül is a nagy bortermelő országokban találjuk a legjelentősebb bio-szőlőültetvényeket. Az EU bio-szőlőültetvényeinek 90%-a három tagországra, Spanyol-, Olasz- és Franciaországra koncentrálódik. Eltérő mértékben, de évről évre jelentősen nő ezekben az országokban a biotermesztésre átállt területek nagysága.

Magyarországon 2016-ban 1 637 hektár bio-szőlőültetvényt tartottak nyilván, amely 2,5%-a teljes szőlőterületnek. Nálunk is növekvő tendencia figyelhető meg a biotermesztésre átállt szőlőterületek tekintetében:

egy év leforgása alatt 25%-kal nőtt az ökológiai gazdálkodásba vont ültetvények felülete (2015-ben még 1 325 ha volt), amihez nagyban hozzájárult az ökológiai termesztést elősegítő vidékfejlesztési támogatás.

A legdinamikusabban Spanyolországban és Olaszországban nő a bio-szőlőterületek nagysága. 2018-ban Spanyolországban 120 ezer, Olaszországban 100 ezer, Franciaországban pedig 80 ezer hektár bio-szőlőültetvényt tartottak nyilván.

Ezekben az országokban gyakorlatilag a teljes termésmennyiségből bort készítenek.

A világ többi szőlőtermelő országa közül az USA-ban inkább stabilizálódott a helyzet, Kínában, Chilében és Argentínában pedig csak kismértékben nőttek a biotermesztésbe vont szőlő felületek. Ugyanakkor meg kell állapítani azt is, hogy ezekben az országokban igen alacsony a biotermelésbe vont szőlőterületek aránya (1,5-2%). Új-Zélandon a szőlőterület 5,4%-a, mintegy 2 000 hektár érintett biotermeléssel.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

Kitart a bioalma-készlet

Az új szüretig kitart a bioalma – olvasható a biogyümölcs-termesztő szervezeteket tömörítő Európai Biogyümölcs Fórum közleményében.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

A franciák belehúztak a biotermesztésbe

Rekordmennyiségű gazdaság állt át biotermesztésre tavaly Franciaországban. Ez annak a következménye, hogy a szektor lassan felzárkózik az egyre növekvő trend mögé – mondta kedden az ország bioélelmiszerekre szakosodott ügynöksége.

Nőtt a német borexport az első negyedévben

Németország 67,3 millió euró értékben exportált bort az idei első negyedévben, ami 2,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.