Back to top

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

Manuela Schürr, az AMA marketingtársaság szóvivője egy a közelmúltban megjelent sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: „egy, a jobb minőség és a kevesebb mennyiség irányában tartó trend kezdetén vagyunk.”

„És ez így jó!”, mondta a szóvivő, majd hozzátette: „Jobb egy kicsivel kevesebbet, de ízletesebben étkezni”. Ezt a véleményt egy, a GfK piackutató intézet által még 2016-ban készített felmérés is alátámasztja: természetes, azaz nem mesterséges íz, színező és konzerváló anyagtól való mentesség, megfelelő frissesség – ez az a három követelmény, melyet az osztrák fogyasztók az asztalukra kerülő hústól leginkább elvárnak. A kedvező árat csak minden ötödik válaszadó nevezte „nagyon fontosnak”.

A húsfogyasztáson belül feltűnő a sertéshús visszaszorulása (a 2007. évi 40,9 kilogrammról 37,2 kilogrammra), miközben a marha- és borjúhús-fogyasztás 12 kilogramm körüli szinten nagyjából stagnál, a 2017-re számított 12,6 kilogramm/fős baromfihús-fogyasztás pedig kb. egy kilogrammal több a tíz évvel korábbinál.

Egy, a Der Standard c. napilapban megjelent cikk szerzője egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány alapján arra figyelmeztetett, hogy a növényi eredetű élelmiszerek előállítása tizedannyi kibocsátott üvegházhatású gázzal terheli a természetet, mint az állati eredetű élelmiszereké. Egy 16 ország kutatóiból álló team napi 43 gramm, egy évben 15,7 kilogramm húsfogyasztást tart részint légkörvédelmi, részint egészségügyi okokból optimálisnak, már pedig az osztrákok húsfogyasztása ennek többszöröse.

A GfK felmérése szerint a következő évekre a hal térnyerése valószínűsíthető, a háztartások mintegy 44 százalékában. Ezzel pedig növekszik annak esélye, hogy legalábbis közelítsenek az osztrák fogyasztók az élelmiszertudósok által javasolt heti 150 grammos mennyiséghez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.