Back to top

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

A céljuk az volt, hogy mindenkinek lehetősége legyen egészséges zöldséget-gyümölcsöt vásárolni, ne veszélyeztessék a fogyasztók egészségét, nem mellesleg, a vegyszerfelhasználás visszaszorításával a környezetet is védjék.

Nem utasítják el teljesen a növényvédőszer-használatot, így a kezdeményezést a hagyományos és a biogazdálkodás közötti harmadik útként definiálták. 

A közösséghez mind több termelői szervezet csatlakozott, jelenlegi 47 tagja adja a francia zöldség-gyümölcs termelés több mint 10 százalékát, és mintegy 3000 termelőt tömörít. Közülük 200 termelő forgalmaz  Nulla növényvédőszer-maradék logóval ellátott árut, és további száz készül rá. Eddig 25 fajt értékesítenek a logóval, és idén további húszegynéhány fajjal bővül a kínálat.

Szeretnék tovább népszerűsíteni a mozgalmat, ezért tájékoztató videókat tettek közzé a közösségi médiákban. A hitelesség érdekében kertészek is elmagyarázzák, hogy agrotechnika eszközökkel, például mechanikai gyomirtással, hasznos élő szervezetek bevetésével, ellenálló fajták termesztésével, természetesen anyagok kijuttatásával érik el, hogy a lehető legkevesebb vegyszert kelljen használniuk a zöldség- és gyümölcsállományokban.  A fogyasztók mindinkább keresik a Nulla növényvédőszer-maradék logóval ellátott termékeket, és magasabb árral honorálják a termelők odafigyelését. Így a hagyományos termelésről biogazdálkodásra átállni szándékozók közül is többen kapcsolódtak már a közösséghez az átállási időszakban.  

Az egészségükért aggódó fogyasztók elvárásainak megfelelően, a

Nulla növényvédőszer-maradék jelölés szavatolja, hogy a termékben a kimutathatósági határérték fölött valóban nincs szermaradvány,

azaz a legtöbb hatóanyag esetében ez nem haladja meg a kilogrammonként százezred gramm nagyságrendet.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.