Back to top

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

„Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, az aszályos nyár után mindenki számára világossá vált, hogy klímaváltozás van”, mondta Elisabeth Köstinger néppárti agrárminiszter egy, a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón; hozzátéve, hogy nem csak a kedvezőtlen időjárás, hanem a kártevők szokatlanul erős elszaporodása is nagyban hozzájárult az agrárüzemeket ért veszteségekhez.

A bécsi agrárkormányzat a klímaváltozás okozta károk mérséklésének útját új növényfajták nemesítésében látja. Ezt szolgálja a minisztériumnak az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökséggel és a Saatgut Austria vetőmagtermelői és –kereskedői szövetséggel egy éve létrehozott, s három évre tervezett kutatási projekt, melynek célja „stresszrezisztens növényfajták” kifejlesztése annak érdekében, hogy a jövőben a szélsőséges időjárási körülmények ellenére se csökkenjenek a terméshozamok. Michael Gohn, a Saatgut Austria ügyvezetője elmondta, hogy

az eddiginél kevésbé vízigényes, azaz a szárazságot jobban tűrő fajtákat szeretnének létrehozni olyan országokból - Magyarország, Románia és Törökország - származó fajtákkal keresztezve, melyek átlagos hőmérséklete már most meghaladja az osztrákot.

A kutatások mind a hagyományos, mind a bio-termékekre kiterjednek. Gohn szerint nagyjából tíz évig tart, míg 500-700 keresztezéséből öt-tíz piacra érett fajtát sikerül létrehozni, azaz számolni kell azzal, hogy a kísérletek csak egy kis hányada lesz sikeres. A termékfejlesztési kísérletek különösen fontosak a magas hőmérsékletre az átlagosnál érzékenyebb búza és burgonya esetében, de szükséges a kutatás a szója esetében is, mivel számos uniós tagországban génkezelt szója-vetőmagot termelnek. Már pedig Ausztriában továbbra is kizárt a génkezelt élelmiszerek termelése és kereskedelme, hangsúlyozta a bécsi szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

A Bakony mélyén

Közel 4000 diák választotta idén az Erdei Vándortábort, akik pedagógusaik kíséretében ismerkedhetnek meg Magyarország erdeivel, a fenntartható erdőgazdálkodással és az örökerdő fogalmával. Az egyhetes táborok alatt az egész országban felsőtagozatos és középiskolás tanulók járják a természetet, mialatt elsajátítják a környezettudatos gondolkodás alapjait.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Ijesztő méretű sarkvidéki tüzek szennyezik a légkört

A sarkvidéki erdőtüzek júniusban 50 megatonnányi széndioxidot bocsátottak ki, ez megfelel az iparilag fejlett Svédország által kibocsájtott egy éves mennyiségnek. Az adtok szerint ez több mint, amennyi 2010 és 2018 között keletkezett tüzek széndioxid kibocsátásának összessége.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

A búzával minden rendben, de másról ez nem mondható el

Megfelelő az étkezési búza fehérje- és sikértartalma is az első minták alapján – tájékoztatta az InfoRádiót a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Halmos Gábor hozzátette: a repce és az árpa minősége azonban gyengébb a tavalyinál.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.