Back to top

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

A finnországi Lappföldön mintegy 200 000 rénszarvas él. A hófödte tundrán 1500 gulyás megélhetése függ az állatoktól. Északon a rénszarvast a húsa, a teje és a szőrméje miatt is tenyésztik.

A finn jávorszarvas populációkat először egy francia kutató, Stephanie Lefrere tanulmányozta, még 1998-ban. Ő volt az első, aki megfigyelte a klímaváltozás fokozatos hatásait ebben a térségben.

"A Finn Meteorológiai Intézet kutatásokat indított, mely eredményeként kiderült, hogy Lettországban az átlaghőmérséklet egy és fél fokot emelkedett az elmúlt 150 év alatt."

- mondta a francia tudós, aki a Finn Környezetvédelmi Intézet kutató munkatársa.

Lefrere hozzátette, hogy az intézet kutatásai alapján arra következtetnek, hogy a jövőben a magas légszennyezettség miatt, a tél közepén az átlaghőmérséklet négy és tíz Celsius fok közé emelkedik.

A változó időjárási viszonyok következtében a rénszarvas kevesebb ételt fogyaszt. A skóciai James Hutton Intézet 20 éves kutatási eredményei szerint a rénszarvasok kisebbek és könnyebbek lettek elmúlt évek során. A rénszarvasoknak nincs elég tápláléka, elvetélnek vagy sokkal kisebb borjaknak adnak életet.

A melegebb telek több esőt jelentenek. Matti Sarkela a Finn Rénszarvas Gulyások Egyesületének vezetője elmondta, hogy télen a legrosszabb dolog, ami történhet a klímaváltozás miatt az, hogy a hó borította földre ráesik az eső. Ez azt jelenti, hogy a rénszarvasok tápláléka megfagy. A jégen keresztül pedig az állatok nem tudják kiásni a zúzmót a földből.

Egy nemrég közölt amerikai jelentés szerint a sarki tundra egyes rénszarvas populációja az elmúlt 20 évben a felére csökkent.

Azonban nemcsak a klímaváltozás veszélyezteti a rénszarvasokat. Hivatalos adatok azt mutatják, hogy legalább 5000 rénszarvas esik áldozatául a ragadozó állatoknak, többek között rozsomákoknak, hiúzoknak.

Annak érdekében, hogy a gulyások minél több állatot meg tudjanak menteni, és nyomon tudják őket követni, internet kapcsolattal rendelkező rádiós nyakörvet tesznek a rénszarvasok nyakába.

Forrás: 
www.livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

A Bakony mélyén

Közel 4000 diák választotta idén az Erdei Vándortábort, akik pedagógusaik kíséretében ismerkedhetnek meg Magyarország erdeivel, a fenntartható erdőgazdálkodással és az örökerdő fogalmával. Az egyhetes táborok alatt az egész országban felsőtagozatos és középiskolás tanulók járják a természetet, mialatt elsajátítják a környezettudatos gondolkodás alapjait.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Ijesztő méretű sarkvidéki tüzek szennyezik a légkört

A sarkvidéki erdőtüzek júniusban 50 megatonnányi széndioxidot bocsátottak ki, ez megfelel az iparilag fejlett Svédország által kibocsájtott egy éves mennyiségnek. Az adtok szerint ez több mint, amennyi 2010 és 2018 között keletkezett tüzek széndioxid kibocsátásának összessége.