Back to top

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.

Alan Hutton Anglia déli részén, Basingstokeban egy 405 hektáros gazdaságban tenyészjuhokat nevel más gazdák számára. Jelenleg 150 állatot tart, azonban a Bloombergnek elmondta: amennyiben megegyezés nélkül lépne ki az Egyesült Királyság az EU-ból, az állomány felét azonnal vágóhídra küldi. Emellett a gabonatermésének felére lefixált áron már megvan a vevő, és egy évre elegendő műtrágyát és növényvédőszereket is felhalmozott.

"A fehér-fejű juhokat mind a húsukért fogjuk értékesíteni, mivel jövőre már nem lesz igény rájuk, mint tenyészállat. A juhágazat valószínűleg jelentősen összezsugorodik." - nyilatkozta a gazda.

A juhok ősidők óta meghatározó részei a brit tájnak. A gyapjúágazat a római hódítások idején is virágzott i.e. 55 körül, és a bárányhús pedig a mai napig alapélelmiszernek számít a szigetország étlapján.

Fotó: Tóth-Gál Enikő

Azonban úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági ágazatok közül a juhászatot érinti majd legérzékenyebben egy megegyezés nélküli Brexit.

Az Egyesült Királyság juhtartói a bárányok harmadát exportálják az EU területére, főleg Francia- és Németországba. Megegyezés nélkül azonban a vásárlók könnyen elfordulhatnak tőlük, mivel a vámokkal együtt akár 48 százalékkal is drágulhat ez a termék a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (Agriculture and Horticulture Development Board) tanulmánya szerint.

Ennek következtében az Egyesült Királyságban felhalmozódna a hús, ami árcsökkenéshez vezet. A Tanács becslései szerint 2025-re 30 százalékkal csökkenne a bárány ára.

Azonban 6 héttel a kilépés tervezett ideje (március 29.) előtt még mindig csak találgatások vannak, hogy mi is fog történni. Néhány gazdának nehézséget jelentene, ha állami segítség nélkül kellene folytatnia a gazdálkodást - mondta Dylan Bradley, az londoni központú Informa Agribusiness Intelligence elemzője. Egy szóvivő szerint az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériuma (Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA) együttműködik a juhtenyésztőkkel és segít átalakítani a kereskedelmet, illetve biztosítani annak folytonosságát.

Idővel talán új export célokat is találhatnak a gazdák, mint például Kína, ahol a párolt juhhús népszerű étel - legalábbis az új-zélandi Rabobank állati fehérjékkel foglalkozó vezető elemzője, Blake Holgate szerint.

A legnagyobb probléma, hogy a brit juhtenyésztők többségének, különösen a Wales dombvidéki részein gazdálkodóknak nincs más alternatívájuk.

Amíg a növénytermesztők akár minden évben más terményt vethetnek, addig a sovány talajon nevelt juhok esetében nincs más alternatíva. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági tájainak fele pedig csupán juh- illetve marhalegelőnek alkalmas a Nemzeti Juhtenyésztő Egyesület (National Sheep Association) szerint.

Egyelőre a gazdák abban bíznak, hogy sikerül megegyezésre jutni - mondta Hugh Broom, aki néhány száz juhot nevel Surreyben. Ő maga is igyekszik felkészülni a legrosszabbra: olyan vakcinákat halmozott fel, melyeket normál esetben Európából importál. Tervezi azt is, hogy a gazdasági tevékenységét változatosabbá teszi.

"Ha nem lesz megállapodás, akkor várhatóan sokan végleg felhagynak a juhtartással" - mondta.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

Jócskán emelkedett a vágómarha felvásárlási ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-III. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 13,3% százalékkal drágult, az élő állatoké és az állati termékeké viszont 1,2% százalékkal csökkent.

Fontos, összetett és sokszereplős stratégiai terület a sertéságazat

Magyarországon egyre több családi vállalkozás találja majd meg a helyét és útját a hagyományokra építve, összefogással és kitartással – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hevesi család megújult sertéstelepének átadóján, Mindszenten.