Back to top

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.

Alan Hutton Anglia déli részén, Basingstokeban egy 405 hektáros gazdaságban tenyészjuhokat nevel más gazdák számára. Jelenleg 150 állatot tart, azonban a Bloombergnek elmondta: amennyiben megegyezés nélkül lépne ki az Egyesült Királyság az EU-ból, az állomány felét azonnal vágóhídra küldi. Emellett a gabonatermésének felére lefixált áron már megvan a vevő, és egy évre elegendő műtrágyát és növényvédőszereket is felhalmozott.

"A fehér-fejű juhokat mind a húsukért fogjuk értékesíteni, mivel jövőre már nem lesz igény rájuk, mint tenyészállat. A juhágazat valószínűleg jelentősen összezsugorodik." - nyilatkozta a gazda.

A juhok ősidők óta meghatározó részei a brit tájnak. A gyapjúágazat a római hódítások idején is virágzott i.e. 55 körül, és a bárányhús pedig a mai napig alapélelmiszernek számít a szigetország étlapján.

Fotó: Tóth-Gál Enikő

Azonban úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági ágazatok közül a juhászatot érinti majd legérzékenyebben egy megegyezés nélküli Brexit.

Az Egyesült Királyság juhtartói a bárányok harmadát exportálják az EU területére, főleg Francia- és Németországba. Megegyezés nélkül azonban a vásárlók könnyen elfordulhatnak tőlük, mivel a vámokkal együtt akár 48 százalékkal is drágulhat ez a termék a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (Agriculture and Horticulture Development Board) tanulmánya szerint.

Ennek következtében az Egyesült Királyságban felhalmozódna a hús, ami árcsökkenéshez vezet. A Tanács becslései szerint 2025-re 30 százalékkal csökkenne a bárány ára.

Azonban 6 héttel a kilépés tervezett ideje (március 29.) előtt még mindig csak találgatások vannak, hogy mi is fog történni. Néhány gazdának nehézséget jelentene, ha állami segítség nélkül kellene folytatnia a gazdálkodást - mondta Dylan Bradley, az londoni központú Informa Agribusiness Intelligence elemzője. Egy szóvivő szerint az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériuma (Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA) együttműködik a juhtenyésztőkkel és segít átalakítani a kereskedelmet, illetve biztosítani annak folytonosságát.

Idővel talán új export célokat is találhatnak a gazdák, mint például Kína, ahol a párolt juhhús népszerű étel - legalábbis az új-zélandi Rabobank állati fehérjékkel foglalkozó vezető elemzője, Blake Holgate szerint.

A legnagyobb probléma, hogy a brit juhtenyésztők többségének, különösen a Wales dombvidéki részein gazdálkodóknak nincs más alternatívájuk.

Amíg a növénytermesztők akár minden évben más terményt vethetnek, addig a sovány talajon nevelt juhok esetében nincs más alternatíva. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági tájainak fele pedig csupán juh- illetve marhalegelőnek alkalmas a Nemzeti Juhtenyésztő Egyesület (National Sheep Association) szerint.

Egyelőre a gazdák abban bíznak, hogy sikerül megegyezésre jutni - mondta Hugh Broom, aki néhány száz juhot nevel Surreyben. Ő maga is igyekszik felkészülni a legrosszabbra: olyan vakcinákat halmozott fel, melyeket normál esetben Európából importál. Tervezi azt is, hogy a gazdasági tevékenységét változatosabbá teszi.

"Ha nem lesz megállapodás, akkor várhatóan sokan végleg felhagynak a juhtartással" - mondta.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Brexit: még mindig nem tiszta, mi lesz Észak-Írországgal

Fenntarthatatlan a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll - közölte Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.