Back to top

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Ezek szerint 2018-ban 47 millió tonna gyümölcs és 56 millió tonna zöldség termett Európában – e 103 millió tonnás össz-termés 42 százalékát két országban, nevezetesen Spanyolországban és Olaszországban sikerült betakarítani. Az európai gyümölcstermés 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Kezdetben még nagyobb termés ígérkezett, de a kemény aszály megakadályozta, hogy rekordnagyságú mennyiséget tudjanak leszedni. Az európai zöldségtermés ugyanakkor – éppen az aszály miatt – elmaradt az előző évitől úgy, hogy vöröshagymából, répából és burgonyából az átlagnál is kedvezőtlenebbül alakult a termés, ellentétben például a kimondottan melegkedvelő cukkinival.

Az egy háztartásra jutó vásárlás tekintetében az EU-országok többségében a gyümölcsök sorában az alma, a zöldségfélék sorában pedig a paradicsom bizonyult a legnépszerűbbnek.

A „huszonnyolcak“ átlagával ellentétben mind Németországban, mind pedig az Egyesült Királyságban a banán megelőzte az almát. A zöldségek tekintetében a német ízlés megegyezett az európaival, de a briteknél nem paradicsomból, hanem répából fogyasztották a legnagyobb mennyiséget.

Az EU-tagországok harmadik országokba irányuló gyümölcs- és zöldségexportja az elmúlt évben 37 millió tonnát, behozatala 47 millió tonnát tett ki, az ebből származó importtöbblet meghaladta a 12 milliárd eurót.

Az EU-országok unión kívüli almaexportja 2,47, a narancskivitel 2,64 millió tonnát tett ki, s ezen áru túlnyomó része Ázsiába, közelebbről Indiába és Kínába irányult. Tekintettel a kínai beviteli feltételek megnehezülésére az európai gyümölcsexportőrök feszült figyelemmel kísérik a Vietnamban, Dél-Koreában és Tajvanon nyíló értékesítési lehetőségeket.

A legtöbb, 8,5 millió tonna áru az unió legnépesebb országába, azaz Németországba, 6,5 millió tonna az Egyesült Királyságba került.

A Németországba bevitt gyümölcs mennyisége 5,3, a zöldségeké 3,2 millió tonna volt, az önellátottság mértéke a gyümölcs esetében 15, a zöldségféléknél viszont 38 százalékos. A forgalomba hozott gyümölcs- és zöldségfélék több mint felét olyan nagy diszkontláncok értékesítik, mint az Aldi és a Lidl, ellentétben Franciaországgal, ahol a diszkontláncok piaci részesedése korábban is rendkívül alacsony volt, tavaly pedig tovább mérséklődött.

Az angolok, skótok, walesiek és északírek hazai gyümölcs- és zöldségtermelése nem érte el a 2,5 millió tonnát, melyhez 6,5 millió tonna importáru került. Az export egészen elhanyagolható, nem volt több 300 ezer tonnánál.

A brexit feltételei a gyümölcs- és zöldségágazatban különösen élesen merülnek fel, mert a szigetország önellátottsági foka nem több 16 százaléknál.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.