Back to top

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

Fotó: Tóth Zsigmond
A fajtát egyes szakírót a nagy fajták hasonmásának tekintik, de a többség az eredeti törpefajták közé sorolja. Az igazság valószínűleg árnyaltabb, ugyanis feljegyzések tanúsítják, hogy a múlt századfordulón jelentősebb mennyiségben érkeztek Hollandiába és Angliába a Jáva-szigetén lévő Bantam kikötőjéből kistermetű házityúkok. Ezeket később Nagy-Britanniában tollas lábú törpékkel és hamburgi tyúkokkal keresztezték, így alakult ki a bantam mai formája.

E házityúkunk legszembetűnőbb tulajdonsága a különös rózsataraj, mely finoman gyöngyözött, s hosszúra nyúló ék alakban halad felfelé. A vége egyenes tüskét alkot.

Ma már számtalan színváltozata van a fajtának, a legjobban kitenyésztett a fekete, melynél fontos, hogy a tollazat fényesen csillogjon, s a csőr és a lábujjak szaruszínűek legyenek. Némileg finomabb a fekete-fehér tarkák és a porcelánszínűek alakja, ez teszi sokak számára még vonzóbbá őket. E két változatnál azonban a fehér lábszín kívánatos. Az újabb és újabb változatok közül különösen keresettek a fehérpöttyös sárgák és a nyírfaszínűek.

Ügyeljünk arra, hogy állataink a teleltetés során is sokat mozogjanak, ne tápláljuk túl őket. A kakasok ideális testtömege 0,6, a tojóké 0,5 kilogramm. Ha gyűrűzzük madarainkat, fontos, hogy gyűrűnagyság nemenként változik: a kakasokra 11-es, a tyúkokra 9-eset helyezzünk. Fontos, hogy ne törekedjünk a túlságosan kis testméretre, ezért is keltessünk csak 25 grammnál nagyobb tojásokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.