Back to top

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

A hét második felében átmeneti, de komoly lehűlés várható, így azok a részek járnak jobban, ahol marad a nyugalmi állapot. Ha visszaemlékszünk a tavalyi évre, amikor a Dunántúlon a nagyon enyhe februárban a hónap végére már megindult a nedvkeringés egyes kultúráknál, majd kemény fagyok jöttek, így

pillanatok alatt megsemmisült a kajszi, az őszibarack és a mandula termés is. Északkeleten, ahol ködösebb, hűvösebb idő volt, nem keletkezett ilyen kár.

Az elmúlt hét esős idővel indult, hétfőn az ország nagyobb részén általában 1 és 5 mm közötti csapadék hullott, de délen 5-10 mm, a Dunántúl déli felén pedig 10-15 mm. A hét további részén csapadék már nem fordult elő az országban és a hét nagyobb részében bőven volt napos idő is. Erősödött a nappali hőingás: éjszakánként országszerte jellemzően gyengén fagyott, majd napközben előbb 5-10 Celsius fokig melegedett a levegő, majd inkább már 10 fok körül alakultak a maximumok. Vasárnap ugyanakkor már tartósabb ködfoltok is megjelentek.

A talaj felszíne éjszaka többször megfagyott, nappal kiengedett, így az napközben sáros volt. A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, mely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja.

Ez a jelenség ugyanakkor a talaj fokozatos szikkadását, száradását is előidézi. A talajnak ma reggelre is csak a felszíne fagyott meg, mélyebben nincsen fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 1-3 Celsius fok a hőmérséklet.

Mi várható a héten?

Az előttünk álló hét első napjaiban még anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a fátyolfelhős, de többnyire napos, száraz idő, a nap első felében helyenként sűrű köddel. Az éjszakák csak a magasabban fekvő területeken fagymentesek, de nappal a ködös tájak kivételével hamar melegszik 10 fok fölé a levegő. A hét közepén változékonyabb időre van kilátás, csütörtökön a nap második felében sokfelé, pénteken már csak helyenként esővel. Összességében 1 és 5 mm közötti csapadék valószínű.

Pénteken északkelet felől erős, néhol viharos széllel hideg légtömegek érkeznek fölénk, így a hétvégén hajnalonként erős lehűlésre, -5 fok alatti hőmérsékletekre lehet számítani, és nappal sem melegszik +5 fok fölé a levegő a napsütés ellenére sem.

Aztán a jövő héten újra melegszik a levegő, de valószínűleg alapvetően száraz marad az idő.

Csapadékra pedig továbbra is szükség lenne, mert bár az őszi nagy hiány után már sok pótlódott a talajban, de nagy területeken még mindig jelentős (60-90 mm) mennyiségre lenne szükség. A folytatásban várható nagyrészt száraz időben fokozatosan nő a száraz fű és bozóttüzek esélye. De ha a talaj felszíne kiszárad, akkor a szeles időben porviharok is előfordulhatnak majd, melyek a talaj felső rétegét elhordják, majd gödrökben, akadályok mögötti szélárnyékban pedig felhalmozzák.

A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.

Forrás: 
OMSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A burgonyatermesztés és a klímaváltozás

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Egyre drágább a kávé, miközben csökken az ára

Krízisben a világ kávéipara: a brazíliai túltermelésnek köszönhetően májusban tízéves mélypontra estek a termelői árak, miközben egyre több pénzt kell adni egy csésze feketéért.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Belevetették magukat a szakmába a jövő „kis gazdái”

Székesfehérváron és Szegeden mutatkozott be a Vesd bele magad! Program a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége-AGRYA hozzájárulásának, valamint az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásának együttműködéseként. A 2011-ben indított program célja a szemlélet formálás, a kisiskolás gyerekek egészséges testi, lelki fejlődése, illetve a partnerség a gazdák és a fiatalok között.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zalában

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.