Back to top

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) által rendezett PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és Kiállítást Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg, aki a technológiai megoldásokra való nyitottságot, a fejlesztések szükségszerűségének felismerését nevezte meg a legfontosabb eredményként az eseményen.

Az emberi elme nem képes felfogni és elképzelni, hogy mi lesz a technológiai fejlődés vége, éppen ezért sosem mondhatjuk egy-egy felvetésre, hogy biztosan nem fog megvalósulni

– érzékeltette a technológiai előrehaladás sebességét és újszerűségét a Prega megnyitóján Nagy István. Az agrárminiszter köszöntőbeszédében utalt Gábor Dénes ismert mondatára: a jövőt nem lehet előre megjósolni, de fel lehet találni. A tárcavezető leszögezte: a legnagyobb eredmény, hogy a magyar gazdatársadalom nyitottá vált a precíziós gazdálkodás eredményeire, hogy a termelők megértették: ez a jövő. A digitalizáció, a precíziós megoldások alkalmazása nélkül ugyanis nem lehetséges érdemi előrelépés a hatékonyság, versenyképesség terén.

Mint elmondta, a kormány célja, hogy minden magyar gazdálkodó nyertese legyen az átalakulásnak. „Nem szeretnénk, ha egyenlőtlenségek alakulnának ki a gazdaságok között a méretkülönbségek miatt, ezért az új technológiákhoz való hozzáférés kulcskérdés valamennyi ágazati szereplő számára” – tette hozzá.

Nem a precíziós gazdálkodás bevezetése jelent igazán jelentős költségtételt ma már, hanem az a veszteség, amit akkor szenvedünk el, ha nem alkalmazzuk a technológiai megoldásokat

– jelentette ki az eseményen megtartott beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója kifejtette: magyar viszonyok között a precíziós technológia megfelelő alkalmazása akár 60-70 ezer forintnyi plusz bevételt is jelenthet hektáronként, amely azt jelenti, hogy ha a magyar szántóterületet így művelnék, akkor az 300-350 milliárd forintnyi extra jövedelmet eredményezne az ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Nitrogénteszter mobiltelefonos kommunikációval

A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros clip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

Libatartó javára döntött a bíróság

Egy libatartónál kimúlt az integrátor által felnevelésre kihelyezett szárnyasok egyhatoda. A libatartó kártérítést követelt, de az általa számolt összeghez képest csak elenyésző kártérítéshez jutott.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.