Back to top

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Az közzétett adatok szerint 2018. I-XII. hónapokban a vágósertés termelői ára (malac és süldő nélkül) 363 Ft/kg volt, kereken 10 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évben. Decemberben a 2017. XII. havi kilogrammonkénti 365 Ft-tal szemben az eladási átlagár csupán 360 Ft volt. Ez még az egy hónappal azelőtti, novemberi 353 forintos árhoz képest is visszaesés.

A hosszan tartó árapály miatt nem csodálkozhatunk azon, hogy az értékesített egyedek száma is egyre fogy. Novemberhez képest decemberben 25 ezer hízóval kevesebbet kínáltak eladásra, a vágóhidak összesen 310 ezer  vágósertést vásároltak fel ekkor.

 

A tavalyi forgalom nagymértékben, 33 ezer egyeddel maradt el a 2017 évitől.

2018-ban az egy évvel korábbinál 5,3 százalékkal kevesebb, összesen 3628 ezer db, 451124 tonna vágósertést vásároltak fel. Az eladási átlagsúly 114,4 kg volt.

A KSH adatai szerint, a vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2018. I-XII. hónapokban 412 Ft/kg volt, 1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Decemberben mindössze 396 Ft volt az adásvételi ár, ami kilónként 19 forinttal alulmúlta a 2017 évit, és novemberhez viszonyítva is 13 Ft-tal olcsóbb lett. Egy év alatt visszafogottan, 3947 darabról 3971 egyedre nőtt a forgalom.  Decemberben 19 egyeddel több volt az eladott mennyiség, mint a megelőző hónapban. Az elmúlt évben 47386 db, összességében 22506 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 3,1 százalékkal nőtt, az összsúly viszont a 2017-es szinten maradt.

Jó évet zártak tavaly a juhosok. A vágójuh termelői átlagára 2018. I-XII hónapokban 780 Ft/kg volt, 7,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ekkor a forgalmazott vágóalapanyag 7480 tonnát tett ki, ez 2017-hez képest 18,1 százalékos emelkedést jelent. Decemberben az elmúlt évi kilónkénti 827 forinttal szemben az ár 856 forintra erősödött, ennek köszönhetően a novemberi árhoz képest tetemesen, 81 forinttal drágult. Ekkor 757 tonna volt a forgalom, 17 tonnával kevesebb, mint egy éve, jóllehet az előző hónaphoz képest így is megduplázódott felvásárolt mennyiség.   

A vágóbaromfi kilónkénti átlagára 2018. I-XII. hónapokban – a 2017 évivel összehasonlítva - 1,3 százalékkal 295 Ft-ra emelkedett. Ezen belül leginkább a vágólibai ára nőtt, 7,5 százalékkal, a vágókacsáé alig érzékelhetően változott, csupán 0,1 százalékkal, a pecsenyecsirkéé pedig 2,1 százalékkal drágult. A tavalyi év árvesztése a pulyka lett, egy év alatt 1,9 százalékot vesztett az ára. A december 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átadott vágóbaromfi össztömege 531208 tonna volt, 5,8 százalékkal több mint a 2017-es évben.

A baromfiszektor vágótermék-kibocsájtása a XI. havi 75055 tonna után decemberben tovább növelte előnyét és fölényesen, 80084 tonnával felülmúlta a rivális sertéságazat teljesítményét. 

Az étkezési tojás termelői átlagára 2018.I-XII. hónapokban 19 Ft volt, 5,6 százalékkal kevesebb, mint 2017 év tizenkét hónapjában. Decemberben, novemberrel összevetve nem változott a tojás ára, ennek tulajdonítható, hogy a 2017 évhez viszonyítva 6 Ft árcsökkenés következett be.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vád alatt a állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.