Back to top

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

A gazdák által kiadott nyilatkozat szerint azért szervezték a megmozdulást, mert küzdeniük kell a földjeikért, illetve az életüket és az egészségüket féltik - olvasható az ujszo.com-on.

"Megvernek, elnyomnak és zsarolnak minket, Vlado Rybár gazdát pedig meg is gyilkolták" - olvasható a nyilatkozatban.

A mezőgazdászok szerint nem védi meg őket az állam, amelyet a nagyvállalkozók korrumpálnak.

960-an jelezték, hogy részt vesznek az akcióban. Hétfő reggel Bártfáról 20 gép indult el Észak-Szlovákián keresztül Késmárkot, Rózsahegyet, Zsolnát és Trencsént érintve Csejte (Čachtice) községig, ahol az éjszakát töltik. Útközben további gazdák csatlakoznak hozzájuk. Egy másik útvonalon Hernádgönyű (Gyňov) községből indulva pedig 40 mezőgazdasági gép indult el a Kassa, Rozsnyó, Rimaszombat, Losonc, Zólyom útvonalon, ők Nagylapás (Veľký Lapáš) községben éjszakáznak. Délről, Gútáról pedig holnap, röviddel 7 óra után indulnak el a gazdák. Ők az Ekecs, Nagymegyer, Dunaszerdahely útvonalon, a 63-as úton haladnak majd. Mindhárom irányból holnap délelőtt 11 órára érkeznek a fővárosba.

A gazdák abban állapodtak meg a pozsonyi városvezetéssel, hogy csak 100 mezőgazdasági géppel vonulnak be a központba.

Pikáli Róbert a demonstráción résztvevő egyik gútai mezőgazdász az ujszo.com kérdésére elmondta, hogy 25-30 dél-szlovákiai gazda is azok között lesz, akik behajthatnak Pozsony utcáira, a többi munkagép a város szélén parkol majd.

"Nem akarjuk korlátozni a forgalmat és nem akarjuk Pozsony közlekedésének összeomlását okozni." - áll a gazdák nyilatkozatában.

Ezzel arra is utalnak, hogy a felújítások miatt egyébként is rendkívül nehéz helyzet jellemzi a fővárosi közlekedést. A mezőgazdasági gépek Pozsony főbb terein fognak majd állni.

A gazdák csütörtök estig maradnak a fővárosban, ahol részt vesznek a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére szervezett megmozduláson. A terv szerint a tüntetés után, késő este, valamint pénteken hajnalban indulnak haza.

A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

A gazdák azt is követelik, hogy a következő EU-s költségvetésben szabjanak felső korlátot az egy igénylőnek kifizetett uniós mezőgazdasági támogatások számára.

"Mindezt azért, hogy egy 100 hektáros gazda is ugyanannyi támogatáshoz jusson, mint egy 5-6 ezer hektáros gazda" - magyarázta a követelés lényegét Pikáli, és hozzátette, hogy

Szlovákia élelmiszer-önellátóságát a jelenlegi 30 egynéhány százalékról 70-80 százalékra szeretnék növelni.

Forrás: 
ujszo.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.