Back to top

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.

Az idei év első olvasóköri találkozóját Farkasné Kripner Veronika vezeti majd, előadása pedig a címe alapján – Termést adó homoktalaj? Nagyüzemi növénytermesztési útmutató 1966-ból – eléggé érdekesnek ígérkezik. A bemutatott könyv a dr. Antal József dr. Penyigey Dénesdr. Egerszegi Sándor által jegyzett, 1966-ban kiadott Növénytermesztés homokon című mű lesz.

Rozs, cirok, tarlóburgonya, csillagfürt és somkóró.

Néhány azok közül a növények közül, amelyeket érdemes volt vetni kis termőképességű talajokon ötven évvel ezelőtt. Ma sincs ez másként. Az Antal József által szerkesztett átfogó szakkönyv az akkori legújabb eredményeket számba véve íródott. A talaj védelme, a zöldtrágyázás, a vetésforgó alkalmazása ma is alapja a homokon gazdálkodásnak – olvasható a rendezvény beharangozójában.

A Mezőgazdasági Könyvtár olvasóköreinek keretében egy-egy – a legtöbb esetben valódi ritkaságnak számító – agrártörténeti szakkönyvet mutatnak be a könyvtár szakértői, egyben segítenek megidézni a magyar agrárium korabeli kiválóságait, szakterületük saját korukra jellemző ismeretanyagát. Az olvasókörök keretében bemutatott könyveket a könyvtár szakemberei idén is a Magyar Tudós Tárlat programsorozat részeként terítékre kerülő évfordulós agrárszakemberek munkáiból válogatták. A február 16-án terítékre kerülő könyv tizenhat szakember közös munkája a könyv, közülük öten idei évfordulósok, név szerint Bauer Ferenc, Hepp Ferenc, Fekete István, Antal József és Nyéki Jenő.


A Termést adó homoktalaj? Nagyüzemi növénytermesztési útmutató 1966-ból című olvasókör időpontja 2019. február 20., szerda 10. 30 óra, helyszíne az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár (Budapest I. ker., Attila út 93.).

Tavasszal még három további olvasókört tartanak a könyvtárban: Eötvös Péter Mátyás: Peszticidek – áldás és átok? (március 20.), Antal Attila: A székely népi építészet (április 17.), valamint Vincze Petronella: A műveltség könyvtára – A művészet könyve (május 15.). A rendezvények mindig 10.30-kor kezdődnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megújult a vadászati kiállítás a Vajdahunyad várában

Vadászat aranykora Magyarországon címen nyitották meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati kiállítását. A megnyitóra a Vajdahunyad várának gótikus termeiben június 14-én került sor, ahol a tematikájában, bemutatott tárgyaiban új, gyarapodó kiállítást ismertették. A kiállítás célja a magyar vadászkultúra, vadfauna bemutatása, és hazánk vadászat nagyhatalmi mivoltának megismertetése.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

A gombabetegségek okozhatnak gondot a gabonánál

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József. Közepes termés várható.

Országos szintű a „Szakmakóstoló hét” pályaorientációs nyári rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat a leendő munkaadókkal és betekintést nyerhet abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

A gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Prügyi Mg. Zrt. által szervezett Őszi Kalászos Fajtasor Bemutatón.