Back to top

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

Angol nyelvterületen Beech Leaf Disease-nek nevezik az új kórt, mely szó szerint bükk levél betegséget jelent. Az kezdeti tünete, hogy sötét foltok jelennek meg a fa levelein – magyarázta Carrie Ewing, az Ohio Állami Egyetem PhD hallgatója.

Fotó: Ohio State University

Később a levelek összefonnyadnak, megvastagszanak, a szerkezetük pedig bőrszerűvé válik. A rügyek kiszáradnak, így idővel a fa is elpusztul.

Egyelőre nem tudni, milyen patogén okozza a betegséget. Amíg nem sikerül azonosítani, addig sem kezelni, sem megelőzni nem lehet a betegséget. Az elsődleges tanulmányok szerint nincs jele rovarkártevőknek vagy más betegséget terjesztő élőlényeknek a fertőzött növények körül, így azt sem tudni, hogyan terjed kór.

Ewing kollégája, Enrico Bonello professzor azt is hozzátette, hogy a fák haláltusája évekig is eltarthat.

A kórt kimutatták már az amerikai bükkből (Fagus grandiflora), illetve az európai bükkből (F. sylvatica) és a keleti bükkből (F. orientalis) is. Ez aggodalomra ad okot, hiszen

ha a betegséget okozó patogén a világ más bükkös élőhelyeire is átterjed,  akkor óriási károkat okozhat többek közt Európa mérsékelt övi erdeiben is.

A biológiai biztonság kulcskérdés ebben az ügyben. A kutatók azt feltételezik, hogy a betegség jelenleg is emberi „segítséggel” terjed, ráadásul meglehetősen gyorsan – tette hozzá Bonello.

Tulajdonképpen ez az eset kísértetiesen emlékeztet több más, idegenhonos inváziós faj terjedésére, például a smaragd kőris kéregrontó kártételére Észak-Amerikában, vagy a kőriselhalásra Európában – mindkét esetben eleinte kis területen és lassan terjedt a kártevő, aztán hirtelen, exponenciálisan megugrott a fertőzések száma – mondta Bonello.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

A rejtélyes csalogány

A fülemüle közismert, legendásan szép éneke Arany János költeményében még per tárgyát is képezi. Vajmi keveseknek adatik meg azonban, hogy közelebbről is megfigyelhessék ennek a viszonylag szerény külsejű tollasnak az életét. Pedig igen gyakori madár hazánkban.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Erdészeti génmegőrzés a Pilisben

Az élhető, fenntartható jövő nem képzelhető el a klímaváltozás káros hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó, egészséges erdők nélkül. Ilyen erdők kialakításán dolgoznak a Pilisi Parkerdő szakemberei az erdészeti génmegőrző program megvalósításával is.

Érik a szeder az erdőben

Egy hidegfronti hullámnak köszönhetően a forró nappalokat kellemes, napos idő váltotta fel vidékünkön, de a hétvégén ismét változik az időjárás. A meteorológusok előrejelzése alapján szombaton helyenként heves esőzésre és erős szélre lehet számítani. Vasárnapra javul az idő, de a hőmérséklet 20-25 fok fölé nem emelkedik.

Növényvédő nagyvállalat is beszáll a farm szimulátor bajnokságba

A GIANTS Software üdvözli, hogy a Corteva Agriscience (NYSE: CTVA) a Farming Simulator League (FSL) farm szimulátor bajnokság 2019/2020-es szezonjának főtámogatója.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.

A méhek szerepe a napraforgó-termesztésben

A napraforgó hazánkban a legnagyobb területen (több mint 600 ezer hektár) tenyésző méhlegelő. A méhészek számára az egyik, de vannak területek, ahol a legfontosabb árumézet adó növénnyé vált az elmúlt években. Virágjának felépítéséről és méhészeti jelentőségéről szól írásom.

Matrac a lábvégbetegségek megelőzésére

A lábvégbetegségek megelőzése komoly gondot jelent a gazdáknak. Ezek közül leggyakrabban a fertőző eredetű dermatitisz digitálisszal (DD) gyűlik meg a bajuk. Ez a betegség széles körűen elterjedt Európában, így hazánkban is. A fertőzés elleni védekezés egyik leginkább bevált módszere a patafürösztés.