0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Bár más EU tagállamokban is hoztak ilyen tartalmú törvényeket, ám azok csak a kasztrálással járó fájdalom csökkentésére irányulnak, a fájdalomcsökkentés és a teljes érzéstelenítés között pedig van némi differencia. A valóság az, hogy 2021. január 1-jével a német sertéstenyésztők előtt három lehetőség marad a kanokat illetően: érintetlenül felnevelni a malacokat, vakcinálni őket a kanszag ellen (ezt más néven immunológiai kasztrálásnak is szokták nevezni), vagy a teljes altatásban és érzéstelenítésben végzett sebészi beavatkozás. Kasztrálást a továbbiakban tilos teljes érzéstelenítés nélkül végezni.

Mivel az alternatív kasztrációs eljárások bevezetésének határidejét nem lehet meghosszabbítani, a tenyésztőknek már most fel kell készülniük az új helyzetre, és ebből a kormánynak és az iparnak is ki kell vennie a részét.

A németországi te­nyésztőknek a kasztrációs lehetőségek adaptálása nem csak jogi és jogszabályi megfelelőségi kérdés, hanem az is ezen múlik, hogy versenyképesek maradjanak a kasztrációt egyre jobban kizáró globális sertéspiacon.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság