Back to top

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

A lehető leghatékonyabban, a leginkább környezetkímélő és takarékos módon, a legnagyobb eredményt elérve kell művelnünk a hazai termőterület mintegy 5 millió hektárját – mondta el Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a PREGA második napján. A precíziós gazdálkodást középpontba állító rendezvényen felszólaló politikus hozzátette: ma már a precíziós megoldások használata szerencsére egy létező gyakorlat, nem a jövő, hanem már a jelen. De ahhoz, hogy ez kiteljesedjen, hogy minden benne rejlő lehetőséget megfelelően kiaknázzunk, még nagyon sok erőfeszítést kell tenni.

Jakab István különösen fontosnak tartotta a klímaváltozásra való felkészülést, az ezekre adható válaszokat szintén a precíziós gazdálkodás adhatja meg.

Példaként az elnök a precíziós öntözési megoldásokat említette.

A precíziós mezőgazdaság széles körben értelmezhető
A precíziós mezőgazdaság széles körben értelmezhető
Fotó: Stock
A hatékonyság mellett a kompetencia is kulcskérdés, hiszen a modern okos eszközöket okosan is kell tudni használni – fejtette ki felszólalásában Varga Péter. A Digitális Jólét Program szakértője a rendezvényen elmondta: ezen a téren sok a tennivaló, és főleg azoknak kellene tenni, akik most nincsenek jelen. A tudásnak alapfeltételnek kell lennie a támogatások esetében is, olyan precíziós beruházásra kellene csak támogatást adni, ahol annak működtetéséhez szükséges tudás is megvan. Mindez azért is fontos szempont, mert ma is vannak a mezőgazdaságban olyan precíziós eszközök, amelyeket nem, vagy nem megfelelően használnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22. és 25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

Tavasszal is folytatódik a zöldítési program

A vártnál nagyobb sikerrel zárult az ÉSZAKERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskoláinak éves programjában szereplő iskolazöldítési akció. Kilenc oktatási intézményből csaknem 1700 gyermek volt részese az eseményeknek. A kezdeményezés eredményeképpen az iskolák udvarán vagy azok közvetlen környezetében juhar-, kőris-, tölgy-, hárs- és vadkörtecsemetéket ültettek.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Új meztelencsigák érkeztek, még nem tudni, hogy ezek is lerágják-e majd a fél kertet

2019-ben a kertészeti kultúrákban, de helyenként a szántóföldön is nehezen leküzdhető károkat okoztak a csupasz- vagy más néven a meztelencsigák. Ráadásul az év második felében újabb két csupaszcsigafaj jelent meg Magyarországon – most még nem tudni, hogy mennyire találják meg nálunk az életfeltételeiket, de jobb felkészülni.

A Mikulás is szeret vonatozni

Hull a pelyhes fehér hó… hangzott a kedves dallam az EGERERDŐ Zrt. Mikulásjáratain. A nagy népszerűségnek örvendő programon közel kétezren vettek részt december 7-én és 8-án, a Felsőtárkányi és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton, illetve a Mátravasúton.

Az erdőgazdálkodás és a természetvédelem összhangja

A Pilisi Parkerdő folytatta fél évszázados küldetését a természetesebb erdők és az erdők értékeire nyitott emberek érdekében: bővítette a fővárosi erdők ökoturisztikai funkcióit, fejlesztette a gyermekek környezeti nevelését szolgáló intézményeket, kutatásokat, szakmai programokat szervezett a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmében, valamint filmet is készített az 50 éves évfordulóra.

Közösen fejlesztették a keskeny nyomközű két kisvasutat

A Kisvasutak mint attrakciók és a kapuk a természetre (RailGate) elnevezésű magyar-szlovák projektet két szomszédos keskeny nyomközű vasút, a Kassai Gyermekvasút és az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztése érdekében indították.

Lehet, hogy kávéhiány lesz jövőre

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.

A növények is panaszkodnak, ha szomjasak

A paradicsomot és a dohányt vették vizsgálat alá tudósok, hogy kiderítsék, hogyan kommunikálnak a növények. Az eredmény új lehetőségeket nyithat meg a precíziós gazdálkodásban.