Back to top

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungária Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Lovász Csaba: A vírusok elleni védekezésben a gyorsaság sokat számít
Fotó: viniczai
Ahogyan Lovász Csaba, a Bayer marketing menedzsere elmondta, minden készítménynek egyedi története van. Így esett ez a Sivanto prime inszekticiddel is.

Az ázsiai Stemona japonica növényben megtalálható molekuláról tudták, hogy rovarölő hatása van, s ez adott lendületet egy új, a Bayer által vizsgált hatóanyag, a Butenolid csoport felfedezésének.

Bayer újdonságok a szőlő növényvédelmében
Fotó: viniczai
Innen pedig már csak kis idő volt, hogy egy innovatív rovarölő szert alkossanak, ami a természetből származik és a környezettel, valamint a fenntartható gazdálkodással összhangban alkalmazható.

Már az Egyesült Államokban is leírták, hogy humán biztonsági szempontból előnyösebb az egyéb, piacon lévő rovarölő szereknél. Emellett a legalacsonyabb veszélyességi besorolásba került a beporzó rovarokra való káros hatások vizsgálatánál. Olyan felszívódó szer, amely még a rejtőző életmódot folytató kártevők ellen is hatékonyan bevethető. Ugyanakkor kiváló kontakt készítmény, amely gátolja a rovar táplálkozását.

A Stemona japonica
A Stemona japonica
A gyorsaság különösen fontos a vírusok elleni harc szempontjából. A Sivanti prime-s kezelés a táplálkozás gyors befejezéséhez vezet, ezzel kiiktatja a vírusvektorokat, s csökkenti a vírusok elterjedésének veszélyét.

Tökéletesen megfelel mindazoknak a XXI. századi elvárásoknak, amit egy új rovarölő szertől megkívánunk. Nem csak beilleszthető az integrált növényvédelmi technológiába, de a szőlő virágzása idején is nyugodt szívvel felhasználható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

A bokafixes búza bizalmi indexe

Rövid egy hónap múlva kezdődik az aratás. Az előjelek vegyesek, de inkább rosszak. Főleg az év első négy hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás teszi búskomorrá a gazdálkodókat, alább kellett adniuk miatta a reményeiket. Kétségtelen, hogy az aszály az őszi vetésű és nyári betakarítású kalászosoknak nem kedvezett, sőt ártott, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.