Back to top

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

A felnőtt lakosság berögzült szokásain nehezebb már változtatni, ezért is helyez nagy hangsúlyt a gyerekek oktatására szemléletformáló munkája során a Nébih. A 2018 márciusában indult oktatási program az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztül, egészen az egyetemistákig törekszik a tudás átadására. E munka legújabb eleme a Gévai Csilla által jegyzett „Mese habbal, szülinappal” című történet.

Fotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária
A kötet bemutató rendezvényén Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kiemelte, a Nébih mesekönyve valós és időszerű társadalmi problémákra reflektál. Azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint – a konyhakész, a házhoz szállított ételek és a növekvő arányú házon kívüli étkezés világában – a gyermekek egyre kevésbé tudják otthon ellesni az ételkészítés és az élelmiszerbiztonság gyakorlati alapjait. Márpedig

Európában az élelmiszer-eredetű megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó oka épp a helytelen háztartási gyakorlat.

Ezért is tűzte ki célul az Agrárminisztérium és a Nébih, hogy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos alapvető gyakorlati ismereteket visszaillessze a vásárlók mindennapjaiba. A most megjelent mesekönyv segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre.

Részlet a mesekönyvből
Részlet a mesekönyvből
A könyvben szereplő Lestyán Mátyás történetét Gévai Csilla meseíró álmodta meg és öntötte formába, míg a szakmai hátteret a Nébih munkatársai biztosították. Matyi – nem mindennapi módon – maga szeretné megsütni a születésnapi tortáját, amelyhez nagyszülei segítségét kéri. Velük és ikerhúgaival karöltve bevásárló-körútra indulnak, hogy minden összetevőt beszerezhessenek az emeletes és színpompás édességhez.
Fotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária
A cselekmény előrehaladtával a gyerekek megismerkedhetnek többek között azzal, hogy mire figyeljenek oda bevásárlás közben, milyen sorrendben érdemes az élelmiszereket a kosárba tenni, de a történet felhívja a figyelmet a biztonságos ételtárolásra és a kézmosás fontosságára is.

A mesekönyv legfontosabb üzenete: ha helyesen bánunk az élelmiszereinkkel, azok egyszerre jelentenek kreatív kikapcsolódást és örömforrást az életünkben. Néhány apróságra kell csupán odafigyelnünk, hogy az örömbe ne keveredjen üröm.

A „Mese habbal, szülinappal” letölthető a Nébih weboldaláról vagy ezen az oldalon megtekinthető online. Az iskolák pedig intézményenként 35 nyomtatott példányt is igényelhetnek az oktatas@eteltcsakokosan.hu e-mail címen.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Eladja a Greenyard a bajai hűtőházát

Gazdát cserél a közeljövőben a bajai hűtőház, amelynek gyorsfagyasztott termékei halálos áldozatokkal is járó európai lisztéria-botrányt okoztak. A jelenlegi tulajdonos belga Greenyard a gyárat várhatóan egy másik belga társaságnak értékesíti.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.