Back to top

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Kína el kívánja mélyíteni mezőgazdasági reformjait annak érdekében, hogy élénkítse a vidék gazdaságát – áll a kínai kormány idei első gazdaságpolitikai döntésében. A cél, a gazdasági növekedés előmozdítása, és a kereskedelmi háborúból adódó kihívások enyhítése – számol be a CNBC amerikai hírportál. Peking azt követően bocsátotta ki az erről szóló közleményét, hogy

a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína 28 év óta a leggyengébb gazdasági növekedést produkálta tavaly.

Mindez az Egyesült Államokkal való kereskedelmi háború közepén érte az országot, amelynek kihatásait egyelőre még nem lehet felmérni. „A növekedést gátló nyomás és a külső környezet mélyreható változásai komplikált helyzetet eredményeztek, ez pedig különösen fontossá teszi, hogy jól alakítsuk a mezőgazdaság és a vidék helyzetét” - áll a kormány hivatalos közleményében, amelyet Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua publikált.

A stratégia részeként Kína azt tervezi, hogy jelentősen növeli szójatermelését, bár ennek mikéntjéről további részleteket nem közöltek. Kína az elmúlt években átalakította a növénytermesztési politikáját, miután a kukoricatermesztés támogatása kissé túlfűtötte a növény termesztését, jelentős feleslegeket eredményezve.

A támogatási forrásokat azóta Peking inkább az olajos magvakat adó növények termelésére fordítja

ezeket ugyanis nagy mennyiségben importálja a távol-keleti ország. A szójatermelés növelésével nyilván a világpiactól, elsősorban az amerikai szójától való függőséget enyhítené a kommunista vezetés.

Forrás: 
cnbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Létezik panda foltok nélkül?

A kutatók eddig csak gyanították, hogy él valahol albínó, vagyis teljesen fehér panda. Áprilisban sikerült lencsevégre kapni az első foltok nélküli példányt egy kínai természetvédelmi területen.