0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Kína el kívánja mélyíteni mezőgazdasági reformjait annak érdekében, hogy élénkítse a vidék gazdaságát – áll a kínai kormány idei első gazdaságpolitikai döntésében. A cél, a gazdasági növekedés előmozdítása, és a kereskedelmi háborúból adódó kihívások enyhítése – számol be a CNBC amerikai hírportál. Peking azt követően bocsátotta ki az erről szóló közleményét, hogy

a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína 28 év óta a leggyengébb gazdasági növekedést produkálta tavaly.

Mindez az Egyesült Államokkal való kereskedelmi háború közepén érte az országot, amelynek kihatásait egyelőre még nem lehet felmérni. „A növekedést gátló nyomás és a külső környezet mélyreható változásai komplikált helyzetet eredményeztek, ez pedig különösen fontossá teszi, hogy jól alakítsuk a mezőgazdaság és a vidék helyzetét” – áll a kormány hivatalos közleményében, amelyet Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua publikált.

A stratégia részeként Kína azt tervezi, hogy jelentősen növeli szójatermelését, bár ennek mikéntjéről további részleteket nem közöltek. Kína az elmúlt években átalakította a növénytermesztési politikáját, miután a kukoricatermesztés támogatása kissé túlfűtötte a növény termesztését, jelentős feleslegeket eredményezve.

A támogatási forrásokat azóta Peking inkább az olajos magvakat adó növények termelésére fordítja

ezeket ugyanis nagy mennyiségben importálja a távol-keleti ország. A szójatermelés növelésével nyilván a világpiactól, elsősorban az amerikai szójától való függőséget enyhítené a kommunista vezetés.

Forrás: cnbc.com