Back to top

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

A Csillagok Háborúja sorozat R2D2 robotja után tréfásan csak „R2DMoo”-nak elkeresztelt szerkezet a nebraskai Schuylerben állt szolgálatba a Cargill egyik marhahús feldolgozójában. A mezőgazdasági óriáscég célja az volt, hogy biztonságosabbá tegye a nagytestű állatokkal dolgozó emberei mindennapjait.

„Az állatok, amelyekkel dolgozunk, nagyon nagyok” - mondta Sammy Rentaria, a feldolgozó általános igazgatója.

„És aggodalomra ad okot, hogy sosem tudhatjuk biztosan, mit fog tenni a jószág a következő pillanatban.”

A munkások egy karámrendszeren hajtják keresztül a marhákat, és folyamatosan zárják mögöttük a kapukat. Ehhez mindannyian munkavédelmi sisakot és védőmellényt viselnek, illetve a kerítésen kívül mozogva, botra kötözött műanyagzacskókkal hadonászva terelik az állatokat. Azonban ahogy a csorda áthaladt a kapukon, be kell menniük a marhák közé és becsukni azt. Az állatok pedig bármikor nekik ronthatnak, felöklelhetik, megrúghatják vagy eltaposhatják őket.

A robot ötlete Brad Churchill fejéből pattant aki, aki az feldolgozó üzemeltetéséért felelős.

„Az egyik beszállítónk küldött egy linket egy videóhoz. Nagyjából 10 másodperc után tudtam, hogy ez a robot alkalmas lehet a marhák terelésére is.”

A robotot eredetileg vagyonvédelmi eszköznek szánták. Churchill pedig rögtön tudta, hogy néhány változtatással alkalmas lehet cowboynak is.

A műanyag borítást fémre cserélték, és a kerekeit újra tervezték annak fényében, hogy a letaposott, saras talajon is mozogni tudjon.

A marhák terelésénél elengedhetetlen egy olyan inger, ami az állatokat mozgásra bírja. Ezért a robot kapott két kart, melyek végére szemeteszsákokat erősítettek. Hangszórókkal is felszerelték, mivel a munkások kiabálással, fütyüléssel is segítik az állatok mozgását. Így a robot a karjaival integetve, és közben a felvett emberi hangokat lejátszva képes terelni a marhákat.

Azonban R2DMoo nem önműködő. Egy távirányító segítségével irányítják. A munkások szerint, akik már kezelték, ez igazán nem nagy ördöngősség. Bárki, aki használt már játékkonzolt, könnyedén megtanulhatja. Így biztonságosan, a nagytestű szarvasmarháktól távolról tudják az állatokat terelni. Sőt, amikor a kapukat becsukják, a robot az ember és az marhák közé állva „vigyáz” hús-vér kollégáira.

Meet the robot that’s making cattle herding safer

 

Forrás: 
www.farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.