0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Robot cowboy segít terelni a marhákat – videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

A Csillagok Háborúja sorozat R2D2 robotja után tréfásan csak „R2DMoo”-nak elkeresztelt szerkezet a nebraskai Schuylerben állt szolgálatba a Cargill egyik marhahús feldolgozójában. A mezőgazdasági óriáscég célja az volt, hogy biztonságosabbá tegye a nagytestű állatokkal dolgozó emberei mindennapjait.

„Az állatok, amelyekkel dolgozunk, nagyon nagyok” – mondta Sammy Rentaria, a feldolgozó általános igazgatója.

„És aggodalomra ad okot, hogy sosem tudhatjuk biztosan, mit fog tenni a jószág a következő pillanatban.”

A munkások egy karámrendszeren hajtják keresztül a marhákat, és folyamatosan zárják mögöttük a kapukat. Ehhez mindannyian munkavédelmi sisakot és védőmellényt viselnek, illetve a kerítésen kívül mozogva, botra kötözött műanyagzacskókkal hadonászva terelik az állatokat. Azonban ahogy a csorda áthaladt a kapukon, be kell menniük a marhák közé és becsukni azt. Az állatok pedig bármikor nekik ronthatnak, felöklelhetik, megrúghatják vagy eltaposhatják őket.

A robot ötlete Brad Churchill fejéből pattant aki, aki az feldolgozó üzemeltetéséért felelős.

„Az egyik beszállítónk küldött egy linket egy videóhoz. Nagyjából 10 másodperc után tudtam, hogy ez a robot alkalmas lehet a marhák terelésére is.”

A robotot eredetileg vagyonvédelmi eszköznek szánták. Churchill pedig rögtön tudta, hogy néhány változtatással alkalmas lehet cowboynak is.

A műanyag borítást fémre cserélték, és a kerekeit újra tervezték annak fényében, hogy a letaposott, saras talajon is mozogni tudjon.

A marhák terelésénél elengedhetetlen egy olyan inger, ami az állatokat mozgásra bírja. Ezért a robot kapott két kart, melyek végére szemeteszsákokat erősítettek. Hangszórókkal is felszerelték, mivel a munkások kiabálással, fütyüléssel is segítik az állatok mozgását. Így a robot a karjaival integetve, és közben a felvett emberi hangokat lejátszva képes terelni a marhákat.

Azonban R2DMoo nem önműködő. Egy távirányító segítségével irányítják. A munkások szerint, akik már kezelték, ez igazán nem nagy ördöngősség. Bárki, aki használt már játékkonzolt, könnyedén megtanulhatja. Így biztonságosan, a nagytestű szarvasmarháktól távolról tudják az állatokat terelni. Sőt, amikor a kapukat becsukják, a robot az ember és az marhák közé állva „vigyáz” hús-vér kollégáira.

youtube://v/Aehth3w9h04

 

Forrás: www.farminguk.com