Back to top

Szamócát szermaradék nélkül

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

A talaj igen összetett rendszer, számos tényezőtől függ, hogy fölvehetők-e a növények számára a benne lévő tápanyagok, éppen ezért a talaj rendbetételénél, szerves anyagokkal való ellátásánál kezdődik a szermaradék-mentes technológia. Erre többféle granulált szerves trágyát javasolt Lóránt János, az Italpollina képviselője. Ezek a különböző összetételű szerves anyagok biotermesztésben is használhatók, ellenőrzött eredetű és gondosan fertőtlenített, majd granulált trágyából készülnek. A hőstabil hasznos mikrobák megmaradnak bennük, viszont a szalmonella vagy a kólibaktériumok nem bírják ki a hőkezelést. Az Italpollina és a Tribú granulátumokban grammonként egymillió baktérium található, ami a talaj mikroflóráját gazdagítja.

Érdemes a kultúrnövényt olyan készítménnyel is kezelni, ami fokozza a hajszálgyökerek fejlődését, ezáltal jobb lesz a tápanyagfelvétel.

Növényi eredetű aminosavakkal gyorsan átsegíthetjük a stresszhelyzeteken a kultúrnövényeket,

illetve létezik aminosavakkal kombinált, száz százalékban felszívódó rezet tartalmazó szer, amivel a gombás és baktériumos betegségek ellen védekezhetünk.

Valódi biológiai védekezés a talajból fertőző betegségek ellen a Trichoderma gombatörzsek kijuttatása, mert ezek a hiperparazita gombák visszaszorítják káros rokonaikat. Hasznos segítők a mikorrhizagombák, amelyek együtt élve a gyökerekkel, gombafonalaik révén sokszorosára növelik a behálózott talajtérfogatot.

Növényélettannal foglalkozó kutató alapította a Stoller céget, ami erre a tudásra alapozva fejlesztett ki különböző készítményeket.

Mindig több hormon szabályozza a növények életműködését, ezért nem érdemes csak egyiket vagy másikat bevetni a kívánt cél érdekében,

hangsúlyozta Kelemen Péter, a cég hazai képviselője. Növényi hormon az etilén is, ami szerepet játszik az érés, az öregedés folyamatában és a stresszhelyzetekre adott reakcióban. A cég többféle etilénképződésre ható készítményt kínál, amelyekkel a szélsőséges stresszhelyzeteken lehet átsegíteni a növényeket. Az egyik két hétre kikapcsolja az etiléntermelést, a másik csak lassítja azt. Azt is tudni kell, hogy a magas etilénszint rontja a kalciumbeépülést a sejtekbe, tehát stressz hatására puhább lesz a gyümölcs. Ezen olyan műtrágyával lehet javítani, ami közvetlenül fölvehető formában tartalmaz kalciumot és nitrogént.

Manapság sokan foglalkoznak az úgynevezett indukált rezisztencia kiváltásával, ami felkészíti a növényt a várható fertőzések elleni védekezésre.

Heti gyakorisággal kell kijuttatni a készítményeket.

Meglepően sok anyag alkalmas a növényi védekezőrendszer beindítására, derült ki Tamasek Zoltán, a szlovák bioTomal cég képviselője előadásából. Ilyen a szójalecitin vagy a rákpáncélból készült kitozán, amit permetezve vagy öntözéssel kijuttatva is használhatunk. Lisztharmat ellen lehet védekezni úgy, hogy erősen lúgossá tesszük a növény felszínét, amit már nem visel el a kórokozó.

Arosa szamócafajta
Fotó: Horváth Csilla
A magyarországi körülmények közt sikerrel termeszthető szamócafajtákat ismertetett Babits Dorina. Korán termő és gyors éréslefutású újdonság a Quicky, ami tavaly termett először hazánkban. Gyökérbetegségeknek ellenálló szamóca a Joly, amit utántelepítésre is lehet használni. Nagyon jóízű, jól szállítható fajta, viszont a lisztharmat elleni védekezésre figyelni kell vele. Érzékeny a talajuntságra az igen késői érésű Arosa. A fajta előnye, hogy későn is lehet ültetni, sokat terem és szép nagy gyümölcse van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Nosztalgikus élményeket elevenítettek fel a modern traktorok

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok gépek iránt érdeklődő látogatói is elégedettek lehettek: a kiállításon számos újdonságot sorakoztattak fel a gyártók és forgalmazók, köztük olyan modelleket is, amelyek sokakban idéztek fel szép emlékeket.

Drónok a növényvédelemben

Jelenleg még illegális tevékenységnek minősül a drónokkal végzett növényvédelem. A szaktárca arra törekszik, hogy minél hamarabb szabad utat adjon ennek a tevékenységnek. Elkészült az ezt szabályozó rendelet módosítása, jelentette be Jordán László, a NÉBIH igazgatója Szombathelyen, a NÉBIH MGEI és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei szervezete által szervezet drónnapon.

Csak papírba csomagolt alma

Elindította első, tisztán papírcsomagolásban forgalomba kerülő almaszállítmányát a dél-tiroli VOG konzorcium. A cégcsoport élen jár a környezetkímélő módszerek alkalmazásában, az új gépsorukon bioalmát csomagolnak négyesével a papírtálcákba. A VOG régóta keresi a lehetőségeket az eldobós műanyag csomagolás kiváltására biológiailag lebomló, komposztálható vagy újrafelhasználható anyagokkal.

Erdei kutyafuttató és kézilabdapálya erdészek közreműködésével

Két budapesti kerületben is a Budapesti Erdészet támogatásával valósultak meg fejlesztések. Az erdészet és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésében készült el a főváros első erdei kutyafuttatója, a II. kerületben pedig szintén önkormányzati támogatással új kézilabdapályát vehettek birtokukba a családok a Nagyréten.