Back to top

Tetemes bírság fakivágásért

15 ezer font (5,4 millió forint) bírsággal sújtott a brightoni törvényszéki bíróság egy ingatlanbefektetőt, mely engedélye nélkül vágott ki három bükkfát a Londontól délnyugatra fekvő Dorking természetvédelmi területen még 2017 nyarán.

15 ezer font (5,4 millió forint) bírsággal sújtotta a brightoni törvényszéki bíróság a weybridge-i székhelyű Runnymede Homes ingatlanbefektető társaságot, amely Surrey önkormányzata és a Mole Valley kerületi tanács engedélye nélkül vágott ki három bükkfát a Londontól délnyugatra fekvő Dorking természetvédelmi területen még 2017 nyarán.

A kerületi tanács képviselői közvetlenül az eset után kérdőre vonták a beruházót, aki azzal érvelt, hogy a fák az alapásást követően balesetveszélyessé váltak, ezért kellett eltávolítani őket.

Bár a Runnymede Homes a beruházást és a helyreállítást követően új fákat telepített a régiek helyére, a kerületi tanács az újratelepítést nem fogadta el. Chris Hunt, a tanács településszervezési vezetője szerint a telektulajdonosoknak, a beruházóknak és a kivitelezőknek egyaránt óvniuk kell a védett fákat, és eleget kell tenniük a favédelmi előírásoknak. A beruházások során ki kell kérni a tanács szakvéleményét, és meg kell tenni a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.

Az engedély nélküli bontásokat, fakivágásokat súlyosan szankcionálják.

Az idős fák kivágása a térség természeti képébe való súlyos beavatkozás, ami bűncselekmény. Ezért vitték bíróság elé az ügyet, ami végül a felperes győzelmével zárult. Így a vádlottnak nemcsak a tetemes büntetést kell kifizetnie, de a perköltséget is meg kell térítenie.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Horticulture Week
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Milliárdos kárt okoz a kőrispusztulás

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a brit gazdaságot az elkövetkező száz évben összesen 15 milliárd fonttal, vagyis 5,5 billió forinttal terheli meg a kőrisek viszonylag új betegsége, a kőrispusztulás által okozott hajtáspusztulás miatti kár. Ennek az összegnek közel a fele egy évtizeden belül realizálódik, hívják föl a figyelmet a tudósok.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Aránytalan beavatkozás Xylella fastidiosa ellen?

Valencia autonóm tartomány vezetése kérelmet nyújtott be az alicantei bírósághoz, hogy a fölszámolási program keretében két magánbirtokon kivághassák a Xylella fastidiosa baktériummal érintett olajfákat.

A Balaton élővilága meg tud birkózni a klímaváltozással

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.

Madarak és fák napi hétvége

A hosszú csapadékmentes időszak után számottevő eső hullott az erdeinkben. A melegebb kitettségű erdőkben szinte minden fa levélbe borult, melyek zsenge színeivel társulnak a talajszinten megbúvó fehér, sárga, lila virágok. A turistautak járhatók, de helyenként sárosak.

A vadkárról szóló jogalkotás a vadászat történelmében

A kár, mint fogalom, egy emberközpontú meghatározás, mindenkori érdekek függvénye. Faj-semleges nézőpontból a kár tulajdonképpen nem is értelmezhető, hiszen a kárnak mindig szüksége van tulajdonosra, aki a saját szempontjait előtérbe helyezve fogalmazza meg, hogy számára mi is a kár.

A 93 éves Attenborough üzenete a világnak

Tegnap ünnepelte 93. születésnapját Sir David Attenborough, akinek hála milliók ismerhették meg a minket körülvevő világot. Az utóbbi időben neki köszönhetően különösen nagy visszhangot kapott az óceánokban és tengerekben felhalmozódott óriási mennyiségű műanyaghulladék. Most azonban szokatlan kéréssel fordult az emberekhez.