Back to top

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Az idei Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Kiállítás az innovatív technológiák iránt érdeklődő gazdálkodókat mintegy 100 előadással és 40 kiállítóval várta. Utóbbiak között sétálva számos érdekességbe futhattak bele a látogatók, s kaphattak pontos képet azokról a cégeket képviselő szakemberek jóvoltából. Sziklai Gábor, a Netafim magyarországi menedzsere például egy sok helyütt már elterjedt, hazánkban azonban még gyerekcipőben járó, földalatti öntözéses technológiáról adott pontos képet az érdeklődőknek.

„Csepegtető csöveket süllyesztünk a föld alá körülbelül 30-35 cm mélyen, amelyekkel közvetlenül a növény gyökérzónájában tudunk öntözni és tápanyagot bejuttatni”

– magyarázta a szakember. Szavai szerint e technológiát a tengerentúlon már legalább 20 éve használják, s egyre több környező országban – Romániában és Szerbiában például – is alkalmazzák. Mint mondta, Magyarországon egy 20 és egy 35 hektáros területen végeznek kísérleteket jelenleg a módszerrel; a táblák alatt végigfut a teljes földalatti rendszer. Sziklai Gábor elmondta lapunknak, az izraeli székhelyű cég a világ több mint 110 országában van jelen mintegy 5500 alkalmazottal,

bevételeik nagy részét pedig innovációra fordítják. Nem volt ez másképp már a 60-as években sem, ugyanis ekkor – egészen pontosan ’65-ben – fejlesztették ki a mára már sokak által ismert és használt csepegtető öntözési technológiát.

A cég legújabb termékei kapcsán Sziklai Gábor a NetBeat vezérlőrendszer-családot emelte ki, amely elmondása szerint a szelepvezérlésnek mindenféle kommunikációs formáját tartalmazza. „A rendszer a szondák által begyűjtött adatokat egy felhő alapú adatbázisba továbbítja, amely a növény paraméterei alapján ad öntözéstechnikai tanácsokat a gazdának, illetve felügyeli az egész rendszert” – tette hozzá beszélgetésünk végén a cég képviselője.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Vasárnapra ismét záporok érkezhetnek

Szombatig fokozódik a kánikula, majd vasárnaptól záporos, zivataros idő jön és mérséklődik a forróság. A növények számára már igazán jól jön egy kiadós locsolás, mert a talajok gyorsan száradnak a jelenlegi hőségben. Az alacsonyabb maximum-hőmérséklet az őszi vetések szemképződésére is kedvező hatással lesz. A párásabb, de meleg idő azonban a gombás megbetegedések fokozódását okozhatja majd.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.