Back to top

A nemzedékváltás nemzeti ügy

A rendelkezésre álló forrásoknak a megújulást és a nemzedékváltást is szolgálnia kell –emelte ki az agrárminiszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján. Nagy István szerint el kellene érni, hogy minél több fiatal lássa a jövőjét az agráriumban.

Legyenek a fiatal gazdák példaképek mások számára, hogy érdemes és megéri vidéken élni, mutassák meg, hogy lehet az agráriumban boldogulni . A döntéshozóknak meg az a feladata, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek ehhez az élethez stabil alapot nyújtanak – hangsúlyozta Nagy István.

Ezt a célt szolgálta a Fiatal gazdák induló támogatására kiírt pályázat is, amelyre tavaly nyárig 3700 kérelem érkezett be. Ebből 1224 részesült támogatásban, mintegy 15 milliárd forint összegben.

De emellett más programok is segítik a fiatal vállalkozókat a mezőgazdaságban. Tizennyolc felhívás jelenleg is nyitott, köztük az ötvenmilliárdos keretösszegű élelmiszeripari és borászati beruházások támogatásáról szóló pályázat. – mondta a miniszter.

Nagy István hozzátette:

Jelentős összegekkel támogattuk és támogatjuk a fiatalokat, hogy a vidéki életet válasszák. 2019 az építkezés éve az agráriumban, várakozással állunk ezért az idei év előtt, amikor a támogatások eredményei a földeken és a gazdaságokban is megmutatkoznak. Azt kell, hogy mondjam, hogy mindaz a forrás, ami az agráriumba érkezik, nem múlhat el nyomtalanul. Jelentős megújulásnak kell mind az infrastruktúrában, mind a technológiában bekövetkeznie szerte az országban.

A fiatal gazdák idei konferenciáján áttekintették a Vidékfejlesztési Program alakulását, a 2020 után várható támogatási kereteket, a főbb mezőgazdasági termékek piaci kilátásait és a NAK javaslatait az adózási rendszer és a működési formák módosítására, illetve a földügyi szabályozás változásait.

A rendezvényen szó volt még arról, hogy milyen új megoldások, innovatív technológiák érhetők el és várhatók a jövőben, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi feladatokat, amelyekkel egyszerűbbé tehető a farm menedzsment és jövedelmezőbbé a gazdálkodás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

A GMO mentességben rejlik nagyobb üzlet vagy a GMO lesz a jövő agrártechnológiája?

Egyetemi oktatók, kutatók és az ipar szakemberei tartottak előadást az első alkalommal szervezett GMO-val, azaz genetikailag módosított organizmusokkal foglalkozó konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium, Budapesten.

Nagy István: komoly döntések előtt áll a gabonavertikum

Komoly döntések előtt áll a versenyképesség javítására a gabonavertikum, a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata - mondta Nagy István agrárminiszter a Gabonavertikum - versenyképesség itthon és a világban elnevezésű konferencián csütörtökön a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron.

A hatékony szemléletformálást segítik - kitüntették őket

A környezetvédelmi világnap és pedagógusnap alkalmából 52-en vehették át munkájukat elismerő kitüntetésüket Nagy István agrárminisztertől, aki hangsúlyozta: napjaink ökológiai kihívásainak leküzdése elképzelhetetlen a pedagógusok közreműködése nélkül.

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése

Minden korábbinál nagyobb méreteket ölt a természet pusztulása napjainkban – hangzott el a vészjósló tény „Lehetséges Küldetés? – Mission Possible?” elnevezésű, mezőgazdasági biodiverzitás jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián. A rendezvény célja volt, hogy a természetvédelmi és agrárágazat kulcsszereplői megvitathassák, milyen út vezethet e katasztrófális folyamatok megállításához.

Egy élet a pezsgő szolgálatában

Egyhangú szavazat alapján, 2019. évben „A Magyar Bor Akadémia Életmű díját” Garamvári Vencel, a Balatonboglári borvidéken és Budafokon alkotó borász kapta. Az eseményt Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Nagy István agrár miniszter is megtisztelte jelenlétével.

Az agrárium versenyképességét segíti az AM

Az agrártárca munkáját, döntéseit, intézkedéseit a versenyképesség határozza meg - mondta Nagy István agrárgazdasági miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az élelmiszerbiztonság szempontjából is fontos a digitalizáció

A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben, a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 nyitóelőadásában.