Back to top

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Két feltételezés élt sokáig a zebrák csíkjaival kapcsolatban: egyrészt, hogy összezavarják a ragadozókat, másrészt, hogy az állatok hő-leadását segítik. Azonban egyikre sem sikerült eddig meggyőző bizonyítékot találni.

2014-ben egy tudóscsoport rámutatott, hogy a bögöly- és cecelégy-fajok elterjedési területe nagy átfedést mutat három zebrafajéval (nevezetesen az alföldi-, a hegyi- és a Grévy-zebráéval). Akkor felvetették, hogy

a csíkos patások különös mintája azért alakulhatott ki, hogy elkerüljék a veszélyes betegségeket is terjesztő légyfajok csípéseit.

Most pedig sikerült erre bizonyítékot is találni.

A kutatást az Egyesült Királyság területén végezték. Három fogságban élő zebrát és kilenc egyszínű lovat figyeltek meg egy legelőn, ahol természetes módon előfordulnak a bögölyfélék európai fajai. A kísérlethez három lovat takarókkal borítottak be: egyet feketével, egyet fehérrel, egyet pedig zebracsíkossal.

Az első megfigyelések alapján a csíkos küllem nem riasztotta el a legyeket, a kísérletben résztvevő összes állat felett ugyanannyi bögöly körözött.

Azonban közelebbről vizsgálva a patásokat észrevették, hogy a csíkos állatokat megközelítő böglyök nem tudtak lelassítani a leszállás előtt. Ennek eredményeképpen vagy átrepültek fölöttük, vagy nekirepültek az állatoknak – írják le a tudósok az eredményeiket a PLOS ONE tudományos lapban.

A kutatásból kiderült, hogy a zebrákra átlagosan negyedannyi légy tudott leszállni, mint a lovakra. Sőt mi több,

Így festett a kutatásban résztvevő csíkos takarós ló
Így festett a kutatásban résztvevő csíkos takarós ló
Fotó: Tim Caro

az 5,3 órán át tartó közvetlen megfigyelés alatt a zebrák bőrén egyetlen bögölycsípést sem láttak a tudósok, míg a takaró nélküli lovaknál 11 óra alatt 239 alkalommal jártak sikerrel a rovarok.

A zebracsíkos takarót viselő lovaknál a 30 perces megfigyelési időszak alatt mindössze 5 légy landolását regisztrálták, eközben az egyszínű fekete és fehér „ruhásakra” 60 rovarnak sikerült leszállni. Azonban a szabadon lévő lófejek továbbra is ki voltak téve a böglyök támadásainak.

Úgy tűnik tehát, hogy a csíkok hatása a rovarokra csak egészen közelről érvényesül, és ez alapján úgy tűnik, hogy a zebramintás takarók remek védelmet biztosíthatnak a lovaknak a rovarcsípések ellen.

Forrás: 
www.sciencemag.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.