0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csúcsteljesítményre ösztönöznék a géptulajdonosokat

Az újonnan értékesített mezőgazdasági erőgépek 80%-a „intelligens” eszköz, ám tudásuk mindössze 20-30%-át használja ki a gazdák többsége – hangzott el a PREGA Konferencia és Kiállításon, a KITE Zrt. „Használd a jövőt a jelenben!” elnevezésű workshopján. A cég szakemberei ismertették, hogyan tudják segíteni a tulajdonosokat abban, hogy kihasználhassák gépeik képességeinek legjavát.

A KITE Zrt. negyvenhat esztendővel ezelőtti alapításakor azt a cél tűzte ki, hogy a kor leginnovatívabb agrártechnológiáit tegye elérhetővé a magyar gazdáknak. E törekvést a cég az amerikai mezőgépgyártó óriásvállalattal, a John Deere-rel kötött 1976-os stratégiai megállapodásával, annak ez évtől kezdődő hazai képviseletével emelte új szintre.

Az együttműködés fontos állomása volt az első, precíziós gazdálkodáshoz köthető technológiák megjelenése, amelyekkel kapcsolatban Thorsten Seewald, a John Deere nemzetközi területi képviselője tartott történeti áttekintést előadásában. A szakember elmondta, a kezdeti időkben az eszközrendszer fejlesztése főleg a nyomvonaltervezésre, a táblahatárok meghatározására és az adatgyűjtésre összpontosult.

„2010-ben döntötte el a KITE Zrt. vezetősége, hogy a céget a precíziós gazdálkodás útjára léptetik” – ezt már Benkő Lajos, a vállalat központi vevőszolgálati mérnöke mondta, hozzátéve, hogy ezt követően elkezdték kiépíteni a technológia alapjául szolgáló RTK hálózatot is.

Az ország teljes lefedését három év alatt sikerült elérni, ám a vevői igényeket alapul véve az RTK hálózat bővítése és optimalizációja máig tart.

Hogy az e technológiát alkalmazó gépek műszaki színvonalát napjainkban milyen megoldások jellemzik, arról Benkő Lajos előadása további részében beszélt. Szót ejtett például a legújabb generációs kijelzőkről, amelyek nemcsak megjelenítőként funkcionálnak, hanem az adatok tárolását és feldolgozását is ellátják, ezek mellett pedig vezérlési feladatokat is betöltenek. „Könnyen testreszabhatók ezek az eszközök, így a menükben való bolyongás helyett egy-két gombnyomásra előhozhatók a fontosabb funkciók” – magyarázta Benkő Lajos, aki a legelterjedtebb alkalmazásokról is beszélt. Elsőként a navigációs megoldásokat emelte ki, amelyek esetében

egyre népszerűbb az automatikus kormányzási rendszer, amelyet akár utólag is be tudnak szerelni a gépbe, s amelyhez olyan funkciók is társíthatók, mint például a táblavégi automatikus visszafordulás lehetősége.

A szakember fontosnak tartotta megemlíteni a minden műholdvevő készülékben megtalálható dőléskompenzáló modult is, amely a gépek mozgásából adódó billegés intenzitását csökkenti. Elmondta továbbá, hogy a vevőkészülékek fejlődésével az RTK hálózat kihasználásával kapcsolatos funkciók és tökéletesedtek. „Ha megszakad a vevőkészülék kapcsolata a rádióadóval, az korrekciós jel hiányában is 14 napig képes tovább dolgozni RTK pontossággal” – hangsúlyozta Benkő Lajos, megemlítve, hogy egyes korábbi eszközök esetében erre mindössze 15 percig volt lehetőség.

A gépek modernizációjával párhuzamosan a szervizszolgáltatások is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ezt mutatta be prezentációjában Szabó Gábor, a KITE Zrt. központi szervizműveleti vezetője, aki külön kiemelte a John Deere Expert Alert elnevezésű megoldását, amely szavai szerint új szemléletet hozott a szervizszolgáltatásba. Mint mondta, mindez az adott gépben üzemi paramétereket elemez, hibakódokat néz, illetve jelzi a várható meghibásodásokat a szerviz felé, megoldási javaslattal kiegészítve mindezen információkat.

„A rendszer elvégzi helyettünk a diagnosztikát, így mikor kimegyünk a géphez, már nálunk vannak a szükséges alkatrészek, illetve a meghibásodás javításának menetével is tisztában vagyunk”

– magyarázta a szakember. E szolgáltatás révén csökken a váratlan gépleállások száma, tervezhetőbbé válnak a gépjavítások, végül, de nem utolsó sorban pedig a szerviz leterheltsége is csökken. A programhoz a szakemberek ahhoz a MyJohnDeere portálon keresztül csatlakoznak, amely jelenleg körülbelül 2500 erőgép részletes adatait, illetve azok elemzését tartalmazza.

Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának szolgáltatás-értékesítési igazgatója elmondta, mindez egy felhőalapú adatelemző-program, amely minden John Deere tulajdonos számára elérhető. A szakember előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy

noha az eladott mezőgazdasági erőgépek 80%-a „intelligens” eszköz, azok funkcióinak nagy részét mégsem használják ki a gazdák.

Az arányokon javítandó, a cég a teljes országot lefedő agronómiai, műszaki és IT-hátteret biztosítja szaktanácsadói révén is a partnereik számára. Kecskés Zsolt hozzátette, a jelenlegi és jövőbeni technológiai fejlesztések fontos részét teszik ki a különböző alkalmazások és hardverek egyaránt; szavai szerint utóbbi esetében a kompatibilitásra van a legnagyobb igényük a gazdáknak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság