Back to top

Termőföld: nem áll meg a drágulás

Évek óta komoly mértékben drágulnak a termőföldek Magyarországon, és a jelek szerint ez fennmarad idén is. A témával foglalkozó Iránytűt készítő Agrotax szerint idén 10 százalékos drágulás várható.

Termőföldárak - összesített adatok

Éves szinten mintegy 10 százalékkal drágulhatnak a termőföldek 2019-ben, azok után, hogy a mezőgazdasági területek minden művelési ágban egyre drágábban kelnek el évek óta – hangzott el az Agrotax Kft sajtótájéjoztatóján csütörtökön Budapesten.

A cég által készített Iránytű termőföldpiaci körkép már a 2018-as évre is 12 százalékos drágulást mutatott ki a megelőző évhez képest. Tavaly a termőföldek országos átlagára 1,437 millió forint volt hektáronként.

A földforgalom legnagyobb részét a szántóföldek adták ezúttal is, döntően a Dél-Alföldön. Abban sincs meglepetés, hogy egy hektárra vetítve a legdrágább szántóföldek Békés megyében, a legolcsóbbak Nógrád megyében vannak. Az egyes művelési ágakban azonban jelentős szórást mutat a kép: a gyümölcsösök, szőlők akkor is többet drágultak (előbbi 39, utóbbi 20,6 százalékot), ha már eleve lényegesen magasabb hektáronkénti árról indult ezen területeknek a piaci értéke.

Az Agrotax képviseletében felszólaló Kovács Norbert kijelentette: ezek az eredmények is úgy jöttek ki, hogy a kalkuláció során igyekeztek kiszűrni az extremitásokat, amelyek torz irányba vitték volna az összképet. Sőt, a gyümölcsösök és szőlők esetében a fél hektár alatti területeket nem is vették figyelembe, mivel ezeket jellemzően nem mezőgazdasági művelés céljára, hanem építkezésre, vagy egyéb befektetésre veszik a vevők, amely lényegesen magasabb árat is jelenthet. Ez különösen a nyaralóövezetek közelében érvényesül – tette hozzá.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta:

Több tényező is a termőföldárak további drágulását vetíti előre, a keresleti piac a birtokkoncentráció nyomása miatt ugyanis fennmarad.

Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy a kormányzat osztatlan közös tulajdont felszámolni kívánó és esetleg az öröklési viszonyokat megváltoztató – ma még nem ismert – várható rendelkezései, és a szintén bizonytalan uniós támogatási rendszer befolyásolhatják az árakat a következő években.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beérett a hazai hagyma, az ára pedig rekordokat döntöget

A mezőgazdasági termelői árak tekintetében az idei rekor­der alighanem a vörös­hagyma. Majdnem dupla pénzt kérnek érte a piacon a tavaly ilyenkori árához képes.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3 százalékkal bővült tavaly

2018-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3%-kal bővült, ezzel a GDP növekedéséhez (4,9%) 0,2 százalékponttal járult hozzá – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Magyarország, 2018 című összegző kiadványában.

A külpiaci árnál magasabb a belföldi tej ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-V. hónapokban, az előző év hasonló időszakához képest, az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 10,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 2,8 százalékkal drágult.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

Méreten aluli harcsákkal bukott le egy halász

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) egy, méreten aluli szürkeharcsákat megtartó halászt ért tetten július elején, a Sajó térségében. A kifogott, majd jogosulatlanul megtartott halakat szerencsére élő állapotban sikerült visszajuttatni a vízbe.

Több jótékonysági vadászat lesz

Nyilatkozatot írt alá a jótékonysági vadászatok országos kiterjesztése érdekében az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. kedden Budapesten a védnöki feladatokat vállaló testülettel, amelynek fővédnöke, Semjén Zsolt kiemelte, hogy a jótékonysági vadászatok a magyar vadásztársadalom áldozatvállalását mutatják, ezért az ország minden vadásztársaságát hasonló rendezvények szervezésére szólított fel.

Öntözéses plakát segít eligazodni a vízjogi engedélyezési eljárásokban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a hatályos jogszabályoknak megfelelően aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját. A NAK az öntözni kívánó termelők számára ezzel is átláthatóbbá teszi az engedélyhez szükséges alapvető lépéseket.

Nemzetközi razziák: közel kétszáz tonna élelmiszert foglaltak le

Közel kétszáz tonna élelmiszert és kétmillió liter italárut, több mint kétszáz kilogramm ismeretlen eredetű növényvédőszert és egymillió darab ismeretlen eredetű teljesítményfokozót, illetve gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a magyar hatóságok az elmúlt hónapokban indított legnagyobb nemzetközi razziákon.