Back to top

Virágba borult a csáfordi tőzikés erdő

A kedvező időjárásnak köszönhetően az idén már február végétől érdemes kilátogatni az ország egyetlen összefüggő tőzikés erdejébe, a Fertő-Hanság Nemzeti Park által kezelt, védett csáfordjánosfai tőzikésbe. A Vas és Győr-Moson Sopron megye határán fekvő település határában jól jelzett tanösvényen járhatjuk végig a Répce-folyó árterében kialakult természeti csodát.

Február végtől nagyjából egy hónapon át 4-5 millió tőzike alkot összefüggő virágszőnyeget A több mint 21 hektáros erdő az 1800 években Simon Elemér, Sopron vármegye főispánja tulajdonában volt. Az erdőben ma is megcsodálható 200-300 éves tölgyfákat családtagjairól nevezték el Atala-, Tibor-, Ödön-fának, amit tábla jelöl. Az erdő faállománya nagyon változatos. Vadregényessé teszik a helyet a kidőlt, korhadt fák, amelyek sok-sok védett rovarnak, emlősnek és csúszómászónak nyújtanak élet- és búvóhelyet.

A tőzike mellett sok más ártéri tavaszi virág, csillagvirág, salátaboglárka, pettyegetett tüdőfű, sárga tyúktaréj, berki szellőrózsa is él itt.

Madárvilága is igen gazdag. Felemelő érzés a hosszú tél után egy út menti farönkön megpihenve hallgatni az ébredő természet hangjait!

A tőzike száljának eszmei értéke tízezer forint
A tőzike száljának eszmei értéke tízezer forint
Fotó: Pap Edina

A csáfordi tőzikés erdőt összesen 4 kilométer hosszú, elágazó tanösvényen járhatjuk végig, a taposási kár – ami már ez idáig több tízezer tőzike pusztulását okozta – megelőzése érdekében kizárólag a kijelölt útvonalon.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park az idén szigorította a csáfordi tőzikés erdő látogatásának feltételeit. Eszerint időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán csak gyalogosan és megfelelő lábbeliben lehet közlekedni, kerékpárral is tilos behajtani. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, a kijelölt útvonalat jól láthatóan jelzik is. Aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A helyszínt szeles időben az ágtörések veszélye miatt nem ajánlott látogatni!

A kirándulók tájékozódását az információs táblák mellett a tőzikevirágzás idején a nemzeti park munkatársai és önkéntesek is segítik.
A kijelölt útvonalról tilos letérni
A kijelölt útvonalról tilos letérni
Fotó: Pap Edina
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rejtélyes csalogány

A fülemüle közismert, legendásan szép éneke Arany János költeményében még per tárgyát is képezi. Vajmi keveseknek adatik meg azonban, hogy közelebbről is megfigyelhessék ennek a viszonylag szerény külsejű tollasnak az életét. Pedig igen gyakori madár hazánkban.

Összefogás a ragadozómadár-mérgezések visszaszorítása érdekében

Természetvédelmi, mezőgazdálkodói, vadgazdálkodói, állatorvosi és rendőrségi szervezetek közösen próbálják visszaszorítani a ragadozómadár-mérgezéseket. Ezek hátterében jellemzően háziállatok és apróvadak "védelme áll" - emberre is veszélyes szerekkel.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Erdészeti génmegőrzés a Pilisben

Az élhető, fenntartható jövő nem képzelhető el a klímaváltozás káros hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó, egészséges erdők nélkül. Ilyen erdők kialakításán dolgoznak a Pilisi Parkerdő szakemberei az erdészeti génmegőrző program megvalósításával is.

Amit a vadgázolásról tudni érdemes

Sajnálatos, de fennáll a veszélye a vad és a gépjármű találkozásának autópályán, autóúton vagy közúton egyaránt. Nappal kevésbé, éjszaka viszont, mikor a vad aktívabbá válik, bármikor bekövetkezhet a szerencsétlenség. Az esetek többségében a gépjárművezetőnek esélyese sincs elkerülni az ütközést, a vad olyan hirtelen és váratlanul ugrik ki az útra a semmiből, hogy nincs lehetőség lereagálni azt.

A legelő-helyreállítás áldásos hatása

Az elmúlt évtizedekben országszerte lecsökkent a háztáji állatállomány, ez pedig a legelőkön is érezteti hatását: a területek egy része cserjésedésnek indult, ami számos védett növény- és állatfaj élőhelyének megszűnését is eredményezi. E kedvezőtlen folyamatok megállítását tűzték ki a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, az abaligeti nagy legelő helyreállításakor.

Érik a szeder az erdőben

Egy hidegfronti hullámnak köszönhetően a forró nappalokat kellemes, napos idő váltotta fel vidékünkön, de a hétvégén ismét változik az időjárás. A meteorológusok előrejelzése alapján szombaton helyenként heves esőzésre és erős szélre lehet számítani. Vasárnapra javul az idő, de a hőmérséklet 20-25 fok fölé nem emelkedik.

A természetvédők turulja

Ősmagyar elődeink szemében a turul az eredetmondák legendás madara. Egyes vélemények szerint a kerecsensólyom testesíti meg e misztikummal övezett állatot. Napjainkban hasonló piedesztálra került a túzok, amelyet joggal illet a kiemelt figyelem. Azon túl, hogy őshonos madarunk, hazánkban található európai legnagyobb egybefüggő fészkelő területe, illetve a kontinens legnagyobb termetű madara.

Megőrzendő kincseink a kunhalmok

Az alföldi tájaink síkjából sok helyütt jellegzetes földhalmok emelkednek ki: a kunhalmok több ezer éves emlékeket rejtenek, sok esetben pedig „szigetként” őrzik az intenzív mezőgazdasági művelés előtti időkre jellemző élővilág nyomait. Noha e halmok bő húsz esztendeje kiemelt természetvédelmi oltalom alatt állnak, a helytelen mezőgazdálkodási gyakorlatok gyakran okoznak károkat bennük.

Várhegy-kilátó

Sötétvölgy a Szekszárd–Geresdi-dombság kiemelkedő szépségű és egyedi hangulatú turisztikai célpontja. A 6-os számú főút Szekszárd és Kakasd közötti szakaszáról letérve, a sokak által látogatott horgásztó szomszédságában a közelmúltban szabadidőközpontot alakított ki a Gemenc Zrt. Onnan pedig bő félórás sétával kaptathatunk föl a 211 méter magasan álló Várhegy-kilátóhoz.