Back to top

20 éve állnak tagjaik szolgálatában

Megalapításának 20-ik esztendejét ünnepelte a BOTÉSZ, azaz a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete, amely annak idején azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a magyarországi ültetvénytulajdonosokat, számukra érdekvédelmi és értékesítési támogatást nyújtson, mindezeken túl pedig a kereskedelmi feltételeket is ellenőrizze.

A BOTÉSZ tagjait kezdetben kizárólag bodzatermelők alkották, ám idővel bővült a kör: a szövetkezet napjainkban 106 tagot számlál, akik közt akadnak kajszibarackot, meggyet, cseresznyét, homoktövist és áfonyát termelők is.

Az ünnepi rendezvényen Csizmadia Györggyel, a BOTÉSZ igazgatójával beszélgetünk.

Mint mondta, a szövetkezet legfontosabb feladata, hogy a termelőik úgy tudjanak piacra kerülni, hogy a vevők ne egyesével találkozhassanak termékeikkel, hanem összevont, magas minőségű és kellő mennyiségű árualap formájában.

„A mi feladatunk ennek a napi szintű koordinálása, kezdve a logisztikától és szervezéstől, a szaktanácsadáson és kutatás-fejlesztésen keresztül, egészen a jogi-, illetve adótanácsadásig”

– magyarázta Csizmadia György. A BOTÉSZ igazgatója szerint mindennek az alapja a gazdálkodók eredményességének elősegítése, e téren pedig különösen fontos, hogy a szövetkezet igazgatósága és vezetése is termelőkből áll, így a jó gyakorlatok megosztása a szövetkezeten belül alapvető. Csizmadia Csaba elmondta, első számú beszállítóként, kiváló tárgyalási helyzetben képviselik tagjaikat a vevőkkel történő egyeztetések során.

„Fontos, hogy megértsük a vevőink igényeit, illetve ők is a miénket. Ennek köszönhetően tudunk a problémáikra megoldást adni, s adott esetben új termékkel, illetve szolgáltatásokkal előállni számukra. Erre számos példa volt már a múltban, gondolok például fajtaváltásokra, betakarítás átütemezésére vagy éppen a beltartalmi problémák megoldására” – tette hozzá a BOTÉSZ igazgatója.

A jubileumi rendezvény részletes beszámolóját a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Irán világelső lesz az almaexportban?

Irán hamarosan világelső lehet a friss almaexportban, ezt mutatják az előző évi termelési és export adatok.

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

Ötven felett csak védettségi igazolással – lesz-e elég dolgozó így Olaszországban?

Február 15-től Olaszországban az ötven év feletti munkavállalóknak igazolniuk kell a Covid-védettségüket. A gazdálkodók már most félnek, hogy így nem lesz elég dolgozójuk a betakarítási munkákhoz, írta meg a fruchthandel.de portál.

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

Tervezzük meg télen, mit vessünk tavasszal

Az év első hónapjában kevés tennivaló akad a szabad ég alatt. Ez az időszak azonban kiválóan alkalmas arra, hogy megtervezzük konyhakertünk jövő évi arculatát. A hosszú téli estéken kitalálhatjuk, mely zöldségfajokból milyen fajtákat válasszunk, és veteményezzünk tavasszal.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen

Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.

Kergemarhakór miatt újra nehéz helyzetben a kanadai állattartók

Kína és a Fülöp-szigetek felfüggesztette a kanadai marhahús importját, mivel Kanadában decemberben szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmával (BSE) fertőzött tehenet találtak - közölte a kanadai mezőgazdasági minisztérium szóvivője.