Back to top

Jól sikerült a Kadarka-bora? Nevezzen a Kadarkaversenyre!

Március 22-én szervezik meg a Kadarka fajta jó hírnevének megőrzését, erősítését szolgáló XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön, az István Borház Kft.-nél. A nevezési határidő március 14., a mintákat elsejétől várják a kijelölt helyeken.

Fotó: ponce_photography / Pixabay
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján megjelent felhívás szerint Kadarka (fehér, rozé, siller, vörös) borral és/vagy Kadarka felhasználásával készült cuvée-vel lehet nevezni. A borverseny március 22-én lesz, a nevezési határidő március 14.. A verseny napján nem fogadnak el nevezést! A nevezési díj őstermelőknek 3000, vállalkozásoknak 5000 Ft mintánként.

A mintákat (nevezett boronként négy 0,75 litereset palackot) március 1–14 között kell eljuttatni

az István Borház Kft. telephelyére munkanapokon 8-17 óráig, vagy a szekszárdi, villányi, egri hegyközségeknél is leadhatók ugyancsak március 1–14 között, ügyfélfogadási időben. A palackon szerepeljen a termelő neve, címe, telefonszáma, a bor fajtája, színe, évjárata, termőhelye, valamint a cukortartalom szerinti besorolása.

A borverseny ideje alatt a támogatók jóvoltából szőlészettel, borászattal kapcsolatos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, a borbírálat után pedig nyílt borkóstolást szerveznek a nevezett borokból, melyre mindenkit szeretettel várnak a 300 éves Kiskőrösön a szervezők: az István Borház, Kiskőrös Város Hegyközsége, a város önkormányzata, a „Gondűző” Borlovagrend, a Kiskőrösi Kadarka Kör, valamint a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

További információk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az István Borház, valamint a Kunsági Borvidék weboldalain találhatók. A jelentkezési lap innen tölthető le.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Hárommillió forintot ért egy fürt szőlő

A szezon első árverésén több mint 1,2 millió jenes (3,2 millió forintos) rekordáron kelt egy fürt vörös szőlő Japánban.

Szőlőlisztharmat – a nehezen megállítható gombabetegség

A szőlőlisztharmat a szőlő egyik legrégebbi és legjelentősebb gombás betegsége, amely hatalmas pusztításra is képes, ha nem védekezünk ellene időben. Legyen szó csemege- vagy borszőlőről, házikertről, lugasról, a lisztharmatot sosem szabad figyelmen kívül hagyni.

Alacsony a bor termelői ára

A belföldön termelt és eladott, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként, bő 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Világgazdaság hétfőn.