Back to top

Kávézaccból laskagomba

A Párizsban tonna számra keletkező kávézaccnak nagy hasznát veszik a városban termelő kertészek – jelen esetben a laskagomba termesztők.

A zaccot fa- és kartonpapír aprítékkal keverve hosszúkás műanyagtasakokba töltik, ezt oltják be a gomba spórákkal. Majd sötét helyen felaggatják őket, és hagyják a spórákat kifejlődni.

„A földalatti növekedési feltételeket utánozzuk, a hőmérséklet és a páratartalom tekintetében” – magyarázta Arnaud Ulrich, az UpCycle-La boite á champignons egyik alapítója. A gombatermő dobozokkal foglalkozó cég központja Párizsban, a Saint-Nom-la-Breteche körzetben található.

A fénytől távol a micéliumos gombák spórái – melyek számos talajban élő gerinctelen táplálékát is adják, illetve segítik a szennyezett talajok megtisztítását is – olyan gyorsan fejlődnek, mintha csak egy fa gyökerei között lennének.

A spórák kifejlődése után a zsákok teljesen fehérré válnak a bennük megjelenő gombafonalaktól, ekkor átkerülnek egy másik szobába, ahol a termőtestek kifejlődhetnek.

Itt már fény éri őket, és a páratartalom is alacsonyabb. A zsákokon nyílásokat vágnak, hogy a gombák ki tudjanak nőni.

„A gombák ’stresszhatás’ alatt állnak – ami azt jelenti, hogy szaporodni akarnak és minél gyorsabban szétszórni a spóráikat, és elhagyni a zsákokat.” - magyarázta Ulrich. „Az egyetlen teendőnk ezután, hogy leszüreteljük őket.”

Ulrich szerint a városi mezőgazdálkodás első és legfontosabb eleme a szerves anyagok újrahasznosítása, így egyre inkább egy regeneratív, körforgásos gazdaság alakulhat ki, aminek során értelmes módon használjuk fel a folyamatosan rendelkezésünkre álló nyersanyagokat.

„A városokban keletkező hulladék 30 százaléka használható szerves anyag, és manapság ennek mindössze 5 százalékát hasznosítjuk újra.”

– tette hozzá.

„Pontosan ugyanazt tesszük, amit a 19. században is tettek, csak modernebb módszerekkel.” Abban az időben is termeltek „párizsi gombákat”, szintén szerves anyagok újrahasznosításával. A kertészek a város határában álló kőfejtőkben termeltek annak a lótrágyának a segítségével, melyet a Párizs központjában álló Les Halles piacra zöldséget szállító lovak potyogtattak el.

Ma közel 20 tonna kávézaccot gyűjtenek be havonta Párizs-szerte, aminek jelentős része nagy cégek éttermeiből érkezik a város nyugati részéről. Ebből a mennyiségből nagyjából két tonnányi laskagomba terem.

Ez kilónként 15 euróval számolva nagyjából 30 ezer eurós betakarítást eredményez. Emellett tervben van egy kampány is, hogy még több párizsi kávézót vonjanak be a projektbe.

Előfordulhat, hogy ott szolgálják fel a gombát, ahonnan a termeléséhez használt zacc is származik
Előfordulhat, hogy ott szolgálják fel a gombát, ahonnan a termeléséhez használt zacc is származik
„Ez egy etikus vállalkozás – hetente 20-30 kilónyi zaccot termelünk” – mondja Romain Vidal, a Le Sully söröző tulajdonosa, aki éllovasnak számít az újrahasznosításban.

„A szakácsunk pedig a menü összeállításánál felhasználja az így termelt laskagombákat” – teszi hozzá. A szakács pedig megerősíti, hogy ez örömére szolgál, mivel a gombák húsosak és ízletesek.

Minden egyes eszpresszó és cappucino után összegyűjtik a pincérek a zaccot, és biciklis futárok segítségével juttatják el az újrahasznosítás helyére.

Párizs bebetonozott kávé-kultúrájának köszönhetően nem kell aggódni, hogy elfogy a zacc – a város éves szinten nagyjából 600 ezer tonnát „termel” belőle az UpCycle szerint, mely más francia városokban is segít hasonló projekteket felállítani.

Miután a gombákat leszüretelik, a már újrahasznosított zacc megkezdi harmadik életciklusát is, és komposztként visszakerül a talajba, gombaszálakkal és cellulózzal keverve.

A már felépített és működő rendszerükkel Ulrich és társai azon vannak, hogy egy „Rocket” komposztkészítő gépet üzemeljenek be Párizs La Defense üzleti negyedének szívében. Ez a gépezet olyan szerves hulladékokat „tüntet el”, mint az éttermekből kikerülő zöldség és gyümölcshéjak, élelmiszer maradékok - legyen az akár hús is - , illetve levágott fű. Az így ledarált szerves anyagból rekord idő alatt lesz komposzt, melynek segítségével szeptembertől még több gomba teremhet Párizsban.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.