Back to top

Kávézaccból laskagomba

A Párizsban tonna számra keletkező kávézaccnak nagy hasznát veszik a városban termelő kertészek – jelen esetben a laskagomba termesztők.

A zaccot fa- és kartonpapír aprítékkal keverve hosszúkás műanyagtasakokba töltik, ezt oltják be a gomba spórákkal. Majd sötét helyen felaggatják őket, és hagyják a spórákat kifejlődni.

„A földalatti növekedési feltételeket utánozzuk, a hőmérséklet és a páratartalom tekintetében” – magyarázta Arnaud Ulrich, az UpCycle-La boite á champignons egyik alapítója. A gombatermő dobozokkal foglalkozó cég központja Párizsban, a Saint-Nom-la-Breteche körzetben található.

A fénytől távol a micéliumos gombák spórái – melyek számos talajban élő gerinctelen táplálékát is adják, illetve segítik a szennyezett talajok megtisztítását is – olyan gyorsan fejlődnek, mintha csak egy fa gyökerei között lennének.

A spórák kifejlődése után a zsákok teljesen fehérré válnak a bennük megjelenő gombafonalaktól, ekkor átkerülnek egy másik szobába, ahol a termőtestek kifejlődhetnek.

Itt már fény éri őket, és a páratartalom is alacsonyabb. A zsákokon nyílásokat vágnak, hogy a gombák ki tudjanak nőni.

„A gombák ’stresszhatás’ alatt állnak – ami azt jelenti, hogy szaporodni akarnak és minél gyorsabban szétszórni a spóráikat, és elhagyni a zsákokat.” - magyarázta Ulrich. „Az egyetlen teendőnk ezután, hogy leszüreteljük őket.”

Ulrich szerint a városi mezőgazdálkodás első és legfontosabb eleme a szerves anyagok újrahasznosítása, így egyre inkább egy regeneratív, körforgásos gazdaság alakulhat ki, aminek során értelmes módon használjuk fel a folyamatosan rendelkezésünkre álló nyersanyagokat.

„A városokban keletkező hulladék 30 százaléka használható szerves anyag, és manapság ennek mindössze 5 százalékát hasznosítjuk újra.”

– tette hozzá.

„Pontosan ugyanazt tesszük, amit a 19. században is tettek, csak modernebb módszerekkel.” Abban az időben is termeltek „párizsi gombákat”, szintén szerves anyagok újrahasznosításával. A kertészek a város határában álló kőfejtőkben termeltek annak a lótrágyának a segítségével, melyet a Párizs központjában álló Les Halles piacra zöldséget szállító lovak potyogtattak el.

Ma közel 20 tonna kávézaccot gyűjtenek be havonta Párizs-szerte, aminek jelentős része nagy cégek éttermeiből érkezik a város nyugati részéről. Ebből a mennyiségből nagyjából két tonnányi laskagomba terem.

Ez kilónként 15 euróval számolva nagyjából 30 ezer eurós betakarítást eredményez. Emellett tervben van egy kampány is, hogy még több párizsi kávézót vonjanak be a projektbe.

Előfordulhat, hogy ott szolgálják fel a gombát, ahonnan a termeléséhez használt zacc is származik
Előfordulhat, hogy ott szolgálják fel a gombát, ahonnan a termeléséhez használt zacc is származik
„Ez egy etikus vállalkozás – hetente 20-30 kilónyi zaccot termelünk” – mondja Romain Vidal, a Le Sully söröző tulajdonosa, aki éllovasnak számít az újrahasznosításban.

„A szakácsunk pedig a menü összeállításánál felhasználja az így termelt laskagombákat” – teszi hozzá. A szakács pedig megerősíti, hogy ez örömére szolgál, mivel a gombák húsosak és ízletesek.

Minden egyes eszpresszó és cappucino után összegyűjtik a pincérek a zaccot, és biciklis futárok segítségével juttatják el az újrahasznosítás helyére.

Párizs bebetonozott kávé-kultúrájának köszönhetően nem kell aggódni, hogy elfogy a zacc – a város éves szinten nagyjából 600 ezer tonnát „termel” belőle az UpCycle szerint, mely más francia városokban is segít hasonló projekteket felállítani.

Miután a gombákat leszüretelik, a már újrahasznosított zacc megkezdi harmadik életciklusát is, és komposztként visszakerül a talajba, gombaszálakkal és cellulózzal keverve.

A már felépített és működő rendszerükkel Ulrich és társai azon vannak, hogy egy „Rocket” komposztkészítő gépet üzemeljenek be Párizs La Defense üzleti negyedének szívében. Ez a gépezet olyan szerves hulladékokat „tüntet el”, mint az éttermekből kikerülő zöldség és gyümölcshéjak, élelmiszer maradékok - legyen az akár hús is - , illetve levágott fű. Az így ledarált szerves anyagból rekord idő alatt lesz komposzt, melynek segítségével szeptembertől még több gomba teremhet Párizsban.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.