Back to top

Borokkal a Down szindrómásokért

Március 21-én lesz a Down szindrómások világnapja, amit a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat is szeretné támogatni a következő képpen. Március 16-24. között kampányt indítanak útjára mellyel felhívják az emberek figyelmét a Down szindrómásokra.

Ebben az időszakban eladott Buboréka rosé borukból befolyt teljes összeget, valamint a május 11-én megrendezésre kerülő Nyílt napjukon tartandó Pinus coulteri tobozaukció bevételét felajánlják a Down alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére.

Buboréka a beteg gyermekekért

Fontos számukra ez a kampány, hiszen Dr. Folly Réka, az arborétum tulajdonosa, Bassola Miklós nevű Down szindrómás kisfiú nagynénje. Miklós a Down alapítvány korai fejlesztő központjába jár , így fontosnak érezik, hogy támogathassák alapítványukat.

“A segítségüket szeretnénk kérni abban, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk, és megannyi Down szindrómás gyermeken valamint családjukon tudjunk segíteni”

- hangsúlyozta Folly Réka.

Nem szűrték ki?.... Nem volt genetikai szűrővizsgálat? Elmarasztaló kérdések , megalázó pillanatok egész sorozatát kell átélnie egy kismamának ma Magyarországon, ha úgy dönt nem kér várandóssága alatt genetikai szűrővizsgálatot. Mert igent mond az életre.

“Miklós 2016 júniusában született Down szindrómával Judit húgom harmadik gyermekeként, azóta boldog és elégedett kisgyermekként cseperedik és gyarapítja minden szempontból családunkat Hálásak vagyunk a Down alapítvány Korai Fejlesztő Központjának. Szeretnénk ezt az intézményt támogatni , ezért indítjuk útjára ezt a kampányt március 21-én.”

A badacsonyörsi arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a Folly család története, több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye.

A Folly Arborétum és Borászat alapítása is a növénykert létrehozójához, Folly Gyulához – a Zsolnay család háziorvosához - kötődik, aki már 1878-ban megépítette a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományait őrizve, főként fehérborokkal foglalkoznak, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – Szürkebarát, Muscat ottonel, Budai zöld, Olaszrizling, Kéknyelű, Rajnai rizling – részesítik előnyben.

 

Forrás: 
folly arborétum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri borok a Magyar Nemzeti Galériában

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

A világ legnépszerűbb botanikus kertjei

A kerti bútorok forgalmazására szakosodott Farawayfurniture.com elkészítette azoknak a botanikus kerteknek a listáját, amelyekről a legtöbb képet töltötték föl a használók a legnépszerűbb képmegosztó oldalra, az Instagramra.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep