Back to top

Furmintba öltözött egy hétvégére Köveskál

„Talán Köveskál-Gasztrofalu neve összefonódik a Furminttal, úgy ahogyan Tokajé is hajdanán és akkor majd büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy ehhez kis mértékben, de mi is hozzájárultunk.” – ennek a víziónak a szemléletében került megrendezésre második alkalommal a Köveskáli Furmint Napok, amelynek mostanra már nemcsak a programja, hanem az időpontja is fix lett.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat, Mi a Kő, Kővirág, Káli Art Inn – összefogásából jött létre a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely idén másodjára került megrendezésre február utolsó hétvégéjén.

A rendezvény fő gerincét a különböző helyszíneken megtartott moderált szakmai előadások és beszélgetések adták, amelyeken a Furminttal foglalkozó termelők osztották meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel is. Idén a borászok nem csak a Balatoni borrégióból érkeztek, a szervezők hívtak vendégeket hazánk többi, Furminttal is foglalkozó borvidékéről, így Tokajról és Somlóról is.

Abban a reményben dolgozunk, hogy a szakmai ismeretségek, barátságok, eszmecserék, melyek itt jönnek létre nálunk, egy egységes, szép bort eredményeznek majd itt, a Balatonnál.” – mondta el a Káli Art Inn képviseletében Döbrentei Ildikó, míg a másik házigazda, Pálffy Gyula (Pálffy Pince) a következőképpen nyilatkozott a szakmai fórumok kapcsán: Még a száz esztendővel ezelőtt idekerült Olaszrizlinget is csak most kezdjük megismerni igazán, hiszen komolyabban csak 10-15 éve foglalkozunk vele, ebből kiindulva a Furminttal kapcsolatosan is van még mit tanulnunk. Pontosan ezért van szükség ilyen szakmai kóstolókra, beszélgetésekre, vitákra a fajtával kapcsolatban és ezért számítunk a lehető legközvetlenebb fogyasztói visszajelzésekre.”

Köveskál adottságainak köszönhetően az ideérkező vendégek egyéb izgalmas programokkal színesíthették az itt tartózkodásukat. Sommelier vezetésével idén is volt Furmintra hangolt borvacsora, több étterem is a szőlőfajtával összepárosítható menüsorral készült, míg a falu két legismertebb pincéje kötetlen borozással várta a látogatókat. Szállást bőséggel kínál az egész nyáron teltházzal dübörgő gasztrofalu, így aki vasárnapra is maradt, további programlehetőségek közül válogathatott az egyes helyszínek kínálatából. A szervezők készültek pezsgős brunch-csal, valamint a reggeli mozgást preferálóknak egy átmozgató dűlőtúrával is.

Miért különleges ez a rendezvény? „Van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk. Ezalatt pedig nemcsak a borokat értem, hanem a szülőhelyüket is. Mással nem összehasonlítható érzés saját környezetükben kóstolni őket, páratlan vendégszeretettel övezve és újra meg újra rácsodálkozni Hazánk elképesztő szépségeire. A Furmint pedig - mint tanítómester - megmutatja területeink mélységét, változatosságát, közelebb hozza elvesztett múltunkat és tiszteletre tanít, ha esetleg elfelejtenénk hol a helyünk a világban.” – fejtette ki Blazsovszky Péter a Bábel sommelier-je, aki moderátorként volt jelen az eseményen.

A rendezvény 2020-ban is folytatódik, így érdemes február utolsó hétvégéjét már most beírni a naptárba.

Szervezők és részvevők nyilatkoztak a Köveskáli Furmint Napok kapcsán. 

Nagyon örültem, hogy a mi kis falunk, amely alig 400 lakost számlál, egy valóban újszerű és minőségi rendezvénynek ad helyt és hogy ennek a részesei lehetünk, hogy ott lehetünk egy tradíció születésénél, hogy támogathatjuk az első lépések megtételekor - büszkeség! Most még kiskorú, de hamarosan naggyá lesz és akkor majd jó lesz visszaemlékezni ezekre az időkre.

A Pálffy család munkáját elismeréssel figyeljük a kezdetektől és támogatjuk lehetőségeinkhez mérten. Amikor Gyula elmesélte az ötletét, azonnal igent mondtunk. Habár a Káli Art Inn elsősorban a szállásáról nevezetes és a szolgáltatásainkat is a szállóvendégek kényelmére alakítottuk, minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy méltó környezetet biztosítsunk és prémium szintre emeljük az eseményt. Csak erre az alkalomra terveztük és készítjük a töpörtyűs szilva lekváros csigát, bízunk benne, hogy a vendégek számára emlékezetessé teszi a kóstolók napját nemcsak a bor, hanem a környezet és a falatkák is.

Abban a reményben dolgozunk, hogy a szakmai ismeretségek, barátságok, eszmecserék, melyek itt jönnek létre nálunk, egy egységes, szép bort eredményeznek majd itt, a Balatonnál. Reméljük, minél többen jönnek el megízlelni és megismerni azt a vidéket, ahol terem. Talán Köveskál-Gasztrofalu neve összefonódik a Furminttal, úgy ahogyan Tokajé is hajdanán és akkor majd büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy ehhez kis mértékben, de mi is hozzájárultunk.

Döbrentei Ildikó – Káli Art Inn

A Balatonnál, az Olaszrizling mellett a Furmint lehet a közös pont. Ma már egyre többen vagyunk azok, akik belevágtunk a fajta megismerésébe. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az Olaszrizling minden téren elkényeztet bennünket, míg a Furmint teljesen más hozzáállást, sokkal nagyobb figyelmet igényel.

Még a száz esztendővel ezelőtt idekerült Olaszrizlinget is csak most kezdjük megismerni igazán, hiszen komolyabban csak 10-15 éve foglalkozunk vele, ebből kiindulva a Furminttal kapcsolatosan is van még mit tanulnunk. Pontosan ezért van szükség ilyen szakmai kóstolókra, beszélgetésekre, vitákra a fajtával kapcsolatban és ezért számítunk a lehető legközvetlenebb fogyasztói visszajelzésekre.

Mi nem adjuk fel, hiszünk a Furmintban, jövőre újra találkozunk.

Pálffy Gyula – Pálffy Pince

Mi, akik a Káli-medencében élünk, örülünk minden olyan programnak, kezdeményezésnek, amely arra irányul, hogy a kiváló minőséget kereső vendégek megbizonyosodjanak arról, hogy hozzánk nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Rengeteget teszünk nap, mint nap azért, hogy egyre többen átélhessék azt a máshoz nem hasonlítható „Káli érzést”, amit ezen táj különlegessége minden évszakban tartogat számunkra.

A februári Furmint hétvége magában hordozza azt a lehetőséget, hogy az ide látogató megismerjen egy télen is élő Gasztrofalut, ahol egy jellegzetes magyar szőlőfajta: a FURMINT szelektált tételeit kóstolhatja egy helyen neves borkészítők és sommelier-k prezentálásában. Ha a borkóstolás élményéhez hozzáadjuk a helyi éttermek ételkompozícióit, a vendégszeretetet és az igényes szálláslehetőségeket, egy olyan hagyományteremtő program születik, amely méltán kaphat országos vagy akár nemzetközi elismerést és amelyre egész Köveskál méltán büszke lehet.

A káli Furmintban hiszünk, különösen azért mert 2 és fél hektárt ültettünk a legjobb bazaltos dűlőbe...

Trombitás Tamás, Mi a Kő

A Köveskáli Furmint Napok számunkra egyrészt egy olyan szakmai fórum, ahol a kollégákkal megbeszélhetjük közös dolgainkat és tanulhatunk egymástól, másrészt egy jó hangulatú találkozó a fogyasztóinkkal, akiktől visszajelzést kaphatunk a munkánkkal kapcsolatban. Végül, de nem utolsósorban a rendezvény egy újabb jó lehetőség a vidéknek az építkezésre.

Úgy gondoljuk, hogy a Furmint a Jásdi Pincénél és Csopakon megtalálta a helyét, méghozzá a Ranolder Fehérben, ahol Olaszrizlinggel házasítjuk több, mint egy évtizede. Csopakon pedig ott van a Csopaki hegyborban, amelynek a termékleírása tavaly óta lehetővé teszi számunkra, hogy borainkat ne a fajta megjelölésével, hanem csak Csopakiként hozzuk forgalomba és 15% Furmintot használjunk az Olaszrizling mellett.

Jásdi Attila – Jásdi Pince

Hosszú évek óta csak magyar borokkal foglalkozom: számomra hitvallás a magyar borkultúra fejlesztése és megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal. Nem volt kérdés, hogy részt vegyek a rendezvényen, amely gyerekkori és örök szerelmem, a Balaton-felvidék kincseire fókuszál.

Ugyanis van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk. Ezalatt pedig nemcsak a borokat értem, hanem a szülőhelyüket is. Mással nem összehasonlítható érzés saját környezetükben kóstolni őket, páratlan vendégszeretettel övezve és újra meg újra rácsodálkozni Hazánk elképesztő szépségeire. A Furmint pedig - mint tanítómester - megmutatja területeink mélységét, változatosságát, közelebb hozza elvesztett múltunkat és tiszteletre tanít, ha esetleg elfelejtenénk hol a helyünk a világban.

Blazsovszky Péter – Bábel

 

Forrás: 
koveskal

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Alacsony a bor termelői ára

A belföldön termelt és eladott, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként, bő 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Világgazdaság hétfőn.

Minimális a halastavak mikroműanyag-szennyezettsége

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelést szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a Laboratorium.hu által közzétett kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy a legtöbb felszíni vízforráshoz képest a halastavak mikroműanyag-szennyezettsége minimális.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Csúcson a somlói Tornai Pincészet

A legjobbak közt is a legjobb: először lehetett megkóstolni a kizárólag előjegyzés útján kapható, International Wine Challenge Trófea-díjjal kitüntetett 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűt a Tornai Pincészettől. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en az aranyérmes borok közül választják ki az úgynevezett Trófea-díjat.

Koch Csaba, az ország legeredményesebb borásza

„Kellenek világos vízióval és kreativitással megáldott magyar borászok” – magyarázza Koch Csaba hajós-bajai és villányi borász. A Hajós-bajai Borvidéket is elismerték a minap, amikor az 40. Országos Borversenyen Koch Csaba Borászata lett a legeredményesebb pince. A szakember szerint itt az idő ízlésformáló, nemzetközi trendteremtő magyar borokat készíteni.

Méregdrága francia borbirtokok

Mélyen a zsebébe kell annak nyúlni, aki Burgundia vagy Bordeaux legjobb dűlőiben vagy szeretne szőlőbirtokot vásárolni. Akár 14.5 millió eurót kell fizetnie hektárjáért.