0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével

Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgozunk, ami segít az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodáshoz.

Anco®FIT – Gut Agility Activator

Tejelő tehenek alkalmazkodóképességét javítja egy gazdaságosabb módon.

De mihez is kell alkalmazkodnia egy magas tejtermelésű tehénnek?

A nagytejű tehenek érzékenyebbek a takarmány- és környezeti eredetű stresszfaktorok negatív hatásaira. A tejelő tehén által a sejtszinten és bendőben fellépő stresszorokra adott válaszrekació határozza meg, hogy milyen hatást gyakorolnak azok a tejhozamra. Az Anco FIT takarmányozása segíthet a tehénnek abban, hogy a tej minőségét és az összetevők (zsír, fehérje) hozamát megőrizze.

A tejtermelést, a tejkomponensek hozamát és a májfunkciót érintő gyakori stresszreakciók a következők lehetnek:

Oxidatív stressz

Rossz bendőfermentáció és mikrobiális szintézis

Csökkent étvágy

Milyen mérhető paraméterekben nyilvánul meg a fenti stresszreakció?

Oxidatív stressz: Gyulladásos reakciókat vált ki az emlőmirigyben és fokozza az SCC (szomatikus sejt szám) -t

Rossz bendőfermentáció és gyenge mikrobiális szintézis: A tej, zsír és fehérjeszintjének csökkenése

Csökkent étvágy: A tejhozam csökkenése

Az ANCO FIT speciális összetételének segítségéve, csökkenti a táplálkozási stressz tényezők hatására kialakuló leggyakoribb stresszreakciókat a kérődzőkben, beleértve a mikotoxinokat is:

A tejelő tehenek mikotoxin mérgezésének tünetei:

  • Szabálytalan ivarzás
  • Takarmány felvétel csökken, az emésztés hatékonysága romlik
  • Szomatikus sejtszám emelkedik
  • A tej összetevőinek hozama csökken

A tudományos szakirodalom rámutat, hogy az aflatoxinnal ellentétben a DON igen csekély mértékben megy át a tejbe. Ezért a hazai tejtermelő gazdaságokban jóval kisebb figyelmet kap! Azonban a tejelő tehenek takarmányában kimutatott DON csökkenti a tejzsírt és növeli a szomatikus sejtszámot (SCC). Ismert, hogy a DON fokozza az oxidatív stresszt, amely a tejelő teheneknél oxidatív emlőszövet-daganattal és fokozott SCC-vel függ össze. További bizonyíték van arra, hogy a DON befolyásolja a bendőfermentációját és a mikrobiális fehérjehozamot, ami ismét befolyásolja a takarmányhatékonyságot és a tejkomponensek hozamát.

A DON, amely az állati takarmányok legelterjedtebb mikotoxinja világszerte, negatívan befolyásolja a bendő hatékonyságát. A tudományos kutatások szerint a DON negatívan befolyásolja a bendő fermentációs kapacitását, különösen a csökkentett acetát- és propionáttermelést.

A kérődzők meglehetősen ellenállók a Fusarium-toxinokkal, például a deoxinivalenollal (DON) szemben, a bendő mikrobáinak méregtelenítő hatása miatt. A bendő méregtelenítő képessége azonban nagyban függ annak működőképességétől. A magas hozamú tejelő tehenek az átlagosnál nagyobb táplálékbevitel és takarmány magas koncentrációja miatt jobban ki vannak téve a DON negatív hatásainak. Ez azért van így, mert egyrészt a bendőben való áthaladási sebesség gyorsabb, miközben a mikróbáknak kevesebb idejük van a mikotoxinok lebontására, másrészt csökken a bendő pH-értéke, ami negatív hatással van a DON-degradációra.

A DON növeli az oxidatív stresszt, ami növeli a gyulladásos reakciókat (mastitis) és s szomatikus sejtszámot!

A mikotoxinok elleni költséghatékony stratégia a mikotoxinok hatástalanítására összpontosít, azáltal, hogy támogatja az állatok ellenálló képességét a mikotoxinok káros hatásaival szemben. Ez a stratégia segít az állatoknak, hogy alkalmazkodni tudjanak az olyan összetett mikotoxinokhoz, mint a DON, és csökkenti a rájuk adott stresszreakciók mértékét.

Vannak módszerek arra, hogy a takarmányozás segítségével növeljük a tehenek ellenállóképességét a DON-ra, például antioxidatív növényi kivonatok hozzáadásával csökkentve a DON hatására kibocsátott oxidatív stresszt.

Számos, gyógynövényből és fűszernövényből származó bioaktív anyag bizonyítottan magas gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Mások arról a tulajdonságukról ismertek, hogy segítenek fenntartani a hatékony bendőfermentációt, így a magas táplálékbevitelt. Lehetőségünk van arra, hogy táplálkozási eszközökkel optimalizáljuk a tehenek reakcióját a mikotoxinokra (például a DON-ra), állandó tejkomponens-hozamok mellett, optimális növényi kombinációk segítségével.

Így segíti az ANCO FIT is a tejtermelő gazdaságokat a „láthatatlan” hozam csökkentőkkel vívott küzdelemben.

Hogyan működik?

Adaptációs formula: bioaktív anyagok, amelyeket kifejezetten úgy választottak ki, hogy az állatnak a stressztényezőkre adott válaszát szabályozzák, és hatékonyan fenntartsák a homeosztatikus energiahatékonyságot.

Megkötési felületek: kifejezetten a mikotoxinok hatékony megkötésére. Tartalmazza az EU-ban bejegyzett bentonitot (1m558).

Hazai tejtermelő gazdaságok eredményei:

(x)

Forrás: Noack