Back to top

Alpakavásárlás – csak körültekintően!

Az utóbbi évben is lendületesen növekedett hazánkban az alpakaállomány, többen és többen indulnak Nyugat-Európába, hogy újabb és újabb állatokkal gyarapítsák gazdaságukat. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen nem mindegy, hogy hobbicélra alkalmas, esetleg gazdasági hasznot is hajtó állatokra teszünk szert.

Ma már a legtöbb alpakát egyedi azonosítóval ellátva kínálják eladásra, azaz a nyakizomba helyezett mikrochippel. Nem árt tehát, ha magunkkal viszünk egy leolvasót. Jelenleg kontinensünkön igen sokféle minősítési rendszer van érvényben, melyek azonban jellemzően két alaprendszerre, a németre és a britre vezethetők vissza.

A német rendszernél alapvető a DNS-vizsgálat, így itt lényegében 100 százalékos biztonsággal megállapítható az eredet.

A fenotípusra 50, a gyapjúminőségre ugyanennyi pont jár a 100 pontos rendszerben, s ez alapján A, B és C kategóriákba sorolják az állatokat. A brit rendszerben a családfa igen fontos, de egy-egy kiállításon az állat megjelenése a döntő, míg a termelés, azaz a gyapjú minősége közvetlenül nem jelenik meg az értékelésben. A német rendszer tehát a termelés szempontjából tárgyilagosabb, ezzel is magyarázható, hogy például Hollandiában is, ahonnan hozzánk nagyon sok alpaka érkezik, a helyi bírálatok lényegében a németen alapulnak.

Ma még hobbiállatként is lehet értékesíteni alpakát, de úgy tűnik, ez a piac egyre jobban telítődik, hiszen nagyon sok herélt csődörtől így válnak meg gazdáik. Kelet-Európában viszont, ahol még igen jelentős a kereslet az alpaka iránt, a tenyészállat-értékesítés virágzik.

Hosszútávon azonban csak azok a termelők maradhatnak meg a piacon, akik értékes, az igényeknek valóban megfelelő gyapjút tudnak előállítani.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétezer hörcsögöt pusztítanak el a COVID miatt

Az egyik állatkereskedés hörcsögei között találtak fertőzött példányokat, miután a tulajdonos, annak jegyese, egy alkalmazott és egy vásárló is elkapta a betegséget. Elővigyázatosságból így az egész állományt elpusztítják.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat.

Hatalmas jéghalkolóniát találtak a kutatók a Weddell-tengerben

Hatalmas, virágzó jéghalkolóniát fedeztek fel az Antarktisz körüli tengerfenéket vizsgáló kutatók.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Legyünk óvatosak a piros nyakörvű kutyákkal!

Ha meglátunk egy imádnivaló kiskutyát, nehéz megállni, hogy megsimogassuk. Aranyosak a lógó füleikkel, a lihegésükkel és a bájos tekintetükkel… Nyilvánvalóan jól esne nekik egy kis fülvakarás és simogatás, de ne olyan gyorsan!

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium. A szaktárca 2022-ben is segítséget nyújt az idei évben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához.

VR-szemüvegben lakmároznak a török tehenek

A világ tech-óriásai között dúl a verseny, hogy ki az, aki a legjövedelmezőbb metaverzumot képes kialakítani az emberiség számára.