0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alpakavásárlás – csak körültekintően!

Az utóbbi évben is lendületesen növekedett hazánkban az alpakaállomány, többen és többen indulnak Nyugat-Európába, hogy újabb és újabb állatokkal gyarapítsák gazdaságukat. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen nem mindegy, hogy hobbicélra alkalmas, esetleg gazdasági hasznot is hajtó állatokra teszünk szert.

Ma már a legtöbb alpakát egyedi azonosítóval ellátva kínálják eladásra, azaz a nyakizomba helyezett mikrochippel. Nem árt tehát, ha magunkkal viszünk egy leolvasót. Jelenleg kontinensünkön igen sokféle minősítési rendszer van érvényben, melyek azonban jellemzően két alaprendszerre, a németre és a britre vezethetők vissza.

A német rendszernél alapvető a DNS-vizsgálat, így itt lényegében 100 százalékos biztonsággal megállapítható az eredet.

A fenotípusra 50, a gyapjúminőségre ugyanennyi pont jár a 100 pontos rendszerben, s ez alapján A, B és C kategóriákba sorolják az állatokat. A brit rendszerben a családfa igen fontos, de egy-egy kiállításon az állat megjelenése a döntő, míg a termelés, azaz a gyapjú minősége közvetlenül nem jelenik meg az értékelésben. A német rendszer tehát a termelés szempontjából tárgyilagosabb, ezzel is magyarázható, hogy például Hollandiában is, ahonnan hozzánk nagyon sok alpaka érkezik, a helyi bírálatok lényegében a németen alapulnak.

Ma még hobbiállatként is lehet értékesíteni alpakát, de úgy tűnik, ez a piac egyre jobban telítődik, hiszen nagyon sok herélt csődörtől így válnak meg gazdáik. Kelet-Európában viszont, ahol még igen jelentős a kereslet az alpaka iránt, a tenyészállat-értékesítés virágzik.

Hosszútávon azonban csak azok a termelők maradhatnak meg a piacon, akik értékes, az igényeknek valóban megfelelő gyapjút tudnak előállítani.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu