Back to top

Merlot, a nagyaranyas

Európa egyik legfontosabb nemzetközi borkiállításán, a március 17-19 között Düsseldorfban megrendezett ProWeinon adják át a Koch Borászatnak a PAR nemzetközi borversenyen kapott aranyérmeket. Koch Csaba villányi és hajós-bajai borai már nem először kapnak 90 feletti pontokat a megmérettetésen.

Tizenkét ország borai közül mindössze 13 tétel kapott nagy aranyérmet a PAR nemzetközi borversenyen, amelynek ünnepélyes díjátadója a ProWein bormustrán lesz Düsseldorfban. Az egyik nagyaranyat Koch Csaba 2015-ös prémium Merlot-ja érdemelte ki, amely a Villányi Borvidéken, egészen pontosan a diósviszlói Imrevölgy dűlőben termett. Ugyanez a bor tavaly a villányi borversenyen szintén nagy aranyat kapott, csúcsbor lett – márpedig a Villányi Borvidéken elég erős a mezőny az elegáns Merlot-ok között. (Nem mellesleg, a Villányi Hegyközség versenyén Koch Csaba lett a legeredményesebb borász négy nagyarannyal, két arannyal és négy ezüsttel!)

Koch Csaba: A sikerért me4g kell dolgozni

Lesz tehát mit ünnepelni a ProWeinon, különösen, hogy a 96 ponttal megtisztelt Koch Merlot mögött éppen csak egy ponttal maradt le a PAR versenyen a 2015-ös Csanád cuvée.

Ez azért is nagy öröm a borász számára, mert noha a 2012-es évjárattal szinte minden hazai és nemzetközi díjat megnyert

(a Magyar Borszakírók Köre szerint ez volt 2017-ben a legjobb magyar vörösbor, de éppen a PAR borversenyen kapott már 96 pontot is), sem a 2013-as, sem pedig a 2014-es évjáratban nem találta elég kimagasló minőségűnek a termést csúcsházasításához. A 2015-ös évjárat azonban a jelek szerint kárpótolja az Év Pincészete díjjal 2014-ben kitüntetett borászt, aki még egy aranynak örvendhet: a PAR ítészei 93 ponttal aranyérmet adtak 2015-ös hajós-bajai Cabernet sauvignonjának is, így nemcsak a villányi borvidék részesült a nemzetközi elismerésből.

Fotó: viniczai

Forrás: 
kochbor

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Alacsony a bor termelői ára

A belföldön termelt és eladott, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként, bő 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Világgazdaság hétfőn.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Csúcson a somlói Tornai Pincészet

A legjobbak közt is a legjobb: először lehetett megkóstolni a kizárólag előjegyzés útján kapható, International Wine Challenge Trófea-díjjal kitüntetett 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűt a Tornai Pincészettől. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en az aranyérmes borok közül választják ki az úgynevezett Trófea-díjat.

Koch Csaba, az ország legeredményesebb borásza

„Kellenek világos vízióval és kreativitással megáldott magyar borászok” – magyarázza Koch Csaba hajós-bajai és villányi borász. A Hajós-bajai Borvidéket is elismerték a minap, amikor az 40. Országos Borversenyen Koch Csaba Borászata lett a legeredményesebb pince. A szakember szerint itt az idő ízlésformáló, nemzetközi trendteremtő magyar borokat készíteni.

Méregdrága francia borbirtokok

Mélyen a zsebébe kell annak nyúlni, aki Burgundia vagy Bordeaux legjobb dűlőiben vagy szeretne szőlőbirtokot vásárolni. Akár 14.5 millió eurót kell fizetnie hektárjáért.