0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Saját apját gázolta el véletlenül a traktorral

„Csak pár méterre van a háztól az istálló, jó lesz nekem itt a fellépőn addig…” – ismerősek esetleg ezek a szavak? Rengeteg baleset származik abból, hogy az utast nem erre szolgáló helyen szállítják. Az agrarheute.de portál egy nemrég megtörtént esettel kívánta felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a munkabiztonsági szabályok nem üres szavak – és nekünk is érdemes leszűrni a megfelelő tanulságot.

A történet banálisan kezdődik: a gazdasági udvar és az istálló között csak pár méter a távolság, az apa gyorsan felpattant a fia által vezetett traktor fellépőjére és megkapaszkodott. Elég volt azonban egy kátyú, hogy lecsússzon, és a földúton találja magát. A fiú persze azonnal fékezett, és nem is ment gyorsan, 8 km/h-val, azonban ez is két métert jelent másodpercenként, és a legnagyobb igyekezettel sem tudta elkerülni, hogy az apa karján átmenjen a traktorkerék.

Az ilyen típusú történetek legfőbb oka, hogy az utast nagyon gyakran szállítják olyan helyeken, amelyek nem erre szolgálnak – hívja fel a figyelmet a történet kapcsán megszólaltatott szakértő, a mező- és erdőgazdasági dolgozók társadalombiztosítójának képviselője. És hogy hol kell szabályosan szállítani az utasokat? Csakis erre a célra kialakított ülésben, legyen szó traktorról vagy utánfutóról. Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az idénymunkások oda-vissza szállítására is érvényes!

Nem szabad a platóra, a káposztával teli tartályládák mellé felültetni a munka után hazatérő káposztaszedőket, és pláne nem szabad az üres tartályládákba, hiszen azok többnyire még rögzítve sincsenek a platón. Ahogy a homlokrakodó kanalában sem szabad utazni…

Bármennyire elcsépeltnek tűnnek is a tanácsok, valószínűleg a leggyakoribb eseteket emelte ki a társadalombiztosítás németországi szakértője.

Bár, mint a legutóbb itt is tudósítottunk róla, Magyarországon – a Pénzügyminisztérium által szervezett „Fókuszban a mezőgazdaság, első a munkavégzés biztonsága” című kampánynak is köszönhetően – tovább javult a munkabiztonság az agráriumban, ezt a témát sosem szabad félvállról venni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu