Back to top

Saját apját gázolta el véletlenül a traktorral

„Csak pár méterre van a háztól az istálló, jó lesz nekem itt a fellépőn addig…” – ismerősek esetleg ezek a szavak? Rengeteg baleset származik abból, hogy az utast nem erre szolgáló helyen szállítják. Az agrarheute.de portál egy nemrég megtörtént esettel kívánta felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a munkabiztonsági szabályok nem üres szavak – és nekünk is érdemes leszűrni a megfelelő tanulságot.

Fotó: brenkee / Pixabay

A történet banálisan kezdődik: a gazdasági udvar és az istálló között csak pár méter a távolság, az apa gyorsan felpattant a fia által vezetett traktor fellépőjére és megkapaszkodott. Elég volt azonban egy kátyú, hogy lecsússzon, és a földúton találja magát. A fiú persze azonnal fékezett, és nem is ment gyorsan, 8 km/h-val, azonban ez is két métert jelent másodpercenként, és a legnagyobb igyekezettel sem tudta elkerülni, hogy az apa karján átmenjen a traktorkerék.

Az ilyen típusú történetek legfőbb oka, hogy az utast nagyon gyakran szállítják olyan helyeken, amelyek nem erre szolgálnak – hívja fel a figyelmet a történet kapcsán megszólaltatott szakértő, a mező- és erdőgazdasági dolgozók társadalombiztosítójának képviselője. És hogy hol kell szabályosan szállítani az utasokat? Csakis erre a célra kialakított ülésben, legyen szó traktorról vagy utánfutóról. Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az idénymunkások oda-vissza szállítására is érvényes!

Nem szabad a platóra, a káposztával teli tartályládák mellé felültetni a munka után hazatérő káposztaszedőket, és pláne nem szabad az üres tartályládákba, hiszen azok többnyire még rögzítve sincsenek a platón. Ahogy a homlokrakodó kanalában sem szabad utazni…

Bármennyire elcsépeltnek tűnnek is a tanácsok, valószínűleg a leggyakoribb eseteket emelte ki a társadalombiztosítás németországi szakértője.

Bár, mint a legutóbb itt is tudósítottunk róla, Magyarországon – a Pénzügyminisztérium által szervezett „Fókuszban a mezőgazdaság, első a munkavégzés biztonsága” című kampánynak is köszönhetően – tovább javult a munkabiztonság az agráriumban, ezt a témát sosem szabad félvállról venni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

Nosztalgikus élményeket elevenítettek fel a modern traktorok

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok gépek iránt érdeklődő látogatói is elégedettek lehettek: a kiállításon számos újdonságot sorakoztattak fel a gyártók és forgalmazók, köztük olyan modelleket is, amelyek sokakban idéztek fel szép emlékeket.

Újdonságok Vásárhelyen

Ezúttal is a hazai mezőgazdaság jelentős része jelen volt a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig valamennyi szakterület képviseltette magát, emellett vetőmag-előállítók, műtrágya-forgalmazók, gépgyártók, gépkereskedők, a különböző technikák és technológiák képviselői is részt vettek ezen a seregszemlén.

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Bővülő traktorgyártás Szentpéterváron

Annak ellenére, hogy a magas infláció miatt Oroszországban kedvezőtlen a mezőgazdasági beruházások invesztíciós klímája, tavaly növelni tudta traktoreladásait a belpiacon a szentpétervári Kirovec traktorgyár.

Munkajogi változások a GDPR miatt

Hatályba léptek a GDPR-ral kapcsolatos törvénymódosítások – áll a MAZARS legújabb elemzésében. Az eddigieknél szigorúbb feltételekhez kötötték az ujjlenyomatos azonosítást és az erkölcsi bizonyítvány bekérését.

Az EU vámot vet ki az amerikai traktorokra és a ketchupra?

Az Európai Bizottság elkészítette azoknak amerikai termékeknek a listáját, amelyekre vámtarifákat kíván bevezetni. Ez a Brüsszel és Washington közötti kereskedelmi vita része, amely az Airbus és a Boeing vállalatok támogatásával kapcsolatos konfliktussal kezdődött.

Motorcsónak világrekord kombájnmotorral

Fabio Buzzi, a lombardiai comói tavon sebességi világrekor­dot állított fel egy betakarítógépekben és gabonakombájnokban használatos FPT Cursor 16 típusú dízelmotorral meghajtott motorcsónakkal.