Back to top

Szépít, gyógyít, karcsúsít

A citrom méregtelenít, fogyaszt, gyógyít és szépít, ezért hatékony a citromkúra, állítja Michal Tombak professzor.

A citromkúra olyan étrend, mely segíti a szervezetet a toxinok eltávolításában, valamint karcsúsító és bőrjavító hatása miatt óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években. Mi ez és hogyan kell használni?

A citromkúra nem böjt, mert közben a szokásos ételeinket fogyasztjuk.

Azért azt ne feledjük, minél egészségesebb az étrendünk, annál hatékonyabb szervezetünk öntisztító képessége. A citrom diéta fő célja, hogy hatékonyan tisztítsa meg a testünket a felhalmozott toxinoktól. Valamikor az emberi test maga is képes volt a teljes méregtelenítésre, de modern világunk számos olyan káros anyaggal bővült, melyet belélegzünk, megérintünk, sőt elfogyasztunk.

Mindannyiunk szervezetének nagy problémát jelent a hatékony méregtelenítés. Ebben a helyzetben van szükség olyan segítő étrendre mely hatékonyan támogatja a tisztító mechanizmust.

A leghatékonyabb citromdiétát Michal Tombak lengyel-orosz származású professzor dolgozta ki az ezredfordulón.  Véleménye szerint az alábbi kúrával számos betegséget kezelhetünk, mint például a köszvény, a vese- és az epekő, valamint a cukorbetegség.

A Tombak féle citromos étrend szerint 10 nap alatt kell 30 citrom a levét  elfogyasztani, mégpedig úgy hogy az első öt napban növeljük az elfogyasztott citromok számát, majd pedig öt napig fokozatosan csökkentjük.

1. és 10. nap    1 citrom
2. és 9. nap     2 citrom
3. és 8. nap     3 citrom
4.  és 7 nap     4 citrom
5. és 6. nap     5 citrom

A citromlevet mindig a főétkezés előtt fél órával kell elfogyasztani, lehet szénsavmentes ásványvízzel hígítani.  A citromos étrend csak akkor hatásos, ha a napi menü könnyű, természetes összetevőket, nagy mennyiségű friss zöldséget, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.  

A citrom élettani tulajdonsága miatt a testsúly csökkentésében is segít. Rendkívül értékes mikrotápanyagokat tartalmaz. Amellett, hogy tisztítja a szervezetet, magas C-vitamin tartalmánál fogva az immunrendszert is támogatja, így megvéd számos betegségtől. Magas kálium tartalma az idegrendszer és az agy munkáját segíti.

A citromlé fogyasztása javítja az emésztést. Serkenti az epe termelését, amely felelős a zsírmolekulák lebontásáért. Ezért általában is érdemes egy bőséges étkezés után egy pohár vizet inni citromlével.

A citrom lúgosítja a testet. Savanyú íze ellenére nem savas, és megakadályozza a test elsavasodását.

Sok pektinrostot tartalmaz, ami minimálisra csökkenti az éhségérzetet a fogyókúrás étrend alatt, és gyengéd módon támogatja a belek tisztítását.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3 százalékkal bővült tavaly

2018-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3%-kal bővült, ezzel a GDP növekedéséhez (4,9%) 0,2 százalékponttal járult hozzá – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Magyarország, 2018 című összegző kiadványában.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.