Back to top

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

A következő bekezdésekben nem gyógynövények széles skálájáról vagy más alternatív módszerekről lesz szó – ezeknek ismertetését azokra a szakemberekre bízzuk, akiknek ez a hivatásuk. Most inkább nézzünk körül a házunk táján, kiskertben, kamrában, polcon – mit és miért érdemes alkalmazni?

Fontos, hogy körültekintően, fokozatosan kezdjünk el adni bármilyen kiegészítőt, mert létezhetnek érzékenyebb, esetleg allergiás lovak. Az sem biztos, hogy minden ló mindent szeret, vagy egyforma gyorsan hozzászokik az új ízekhez – egy kis türelem mindig kellhet.

Légúti bántalmak

A kisebb köhintgetést is komolyan kell venni, és mindenképp állatorvos segítségével a végére járni. Egészen enyhe köhögés sem véletlen, okozhatja megfázás, fertőzés, por, allergiás irritáció, elhanyagoltabb esetekben pedig kehesség előjele is lehet.

Fokhagyma, reszelt torma, méz – remek kiegészítői például a téli étrendnek, hiszen mindegyikük jó hatással van a légutakra, és az emésztésre egyaránt
Fokhagyma, reszelt torma, méz – remek kiegészítői például a téli étrendnek, hiszen mindegyikük jó hatással van a légutakra, és az emésztésre egyaránt
A probléma jellege és súlyossága szabja meg, hogy az állatorvos miképp rendelkezik. Gyógyszeres kezelés mellé kiegészítésnek, vagy enyhébb esetekben önmagukban is nagyon hasznosak lehetnek a gyógyításban bizonyos otthoni kiegészítők. Remekül alkalmasak megelőző kúrára is egy-egy hajlamosító időszak előtt és közben.

Az első ilyen a méz. A lovak általában szeretik édes ízét. Speciális anyagai baktericid és vírusölő hatásúak.

Magas nyomelem, vitamin és szénhidrát tartalmának köszönhetően kiváló immunrendszer erősítő. Különösen a hársméz, nyálkaoldó hatásával, mindenféle légúti megbetegedésre jó. Keverhetjük egyszerűen az abrakba (egy evőkanálnyit naponta), de akár a mézes hagymát is kipróbálhatjuk, vagy teáztathatunk is mézzel, szintén abrakra öntve, akár éppen hagymateával. A mézet ne a forró teába keverjük, mert hasznos anyagai hő hatására gyorsan lebomlanak. Érdemes megvárni, amíg kissé lehűl, de még meleg.

Szintén a humán eszköztárból ered, elérhető, egyszerű és hatékony a torma. Lereszelve az abrakhoz adagolható (egy evőkanálnyi is elég, tekintettel intenzitására), akár mézzel elkeverve. Baktérium és vírusölő, csípős illóolajaival légút tisztító, köptető hatású, emellett magas kalcium, magnézium, B és C-vitamin tartalmú. Az emésztésre és a keringésre is jó hatással van.

Ízületek, mozgás szervrendszer

Természetesen mozgás-szervrendszeri problémák észlelésekor is az első az állatorvossal való konzultáció, és szükség esetén terápia. E témakörben (is) nagy hatékonysággal alkalmazhatóak olyan alternatív módszerek, mint az akupunktúra, csontkovácsolás stb. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a mozgás lehetősége – sose feledkezzünk meg arról, hogy a ló természetes szükségleteitől megfosztva, pl. boxfogságban sokkal rosszabbul képes önmagát gyógyítani.

Ebben a témakörben főképp a megelőzés, illetve idős, vagy idült problémáktól szenvedő lovak körül találkozni kiegészítő praktikákkal. Ilyen az étkezési zselatin etetése. Humán gyógyászatban is elterjedt, hogy

kocsonya állagúra kikevert zselatint rendszeresen fogyasztva „megkenhetőek” az ízületek, így könnyebbé válik a mozgás, és csökken a kopott, nedv-vesztett ízületekben érzett fájdalom.

Ártani vélhetően tényleg nem ártunk vele, viszont az állatorvosok többsége sok esetben még a célzottan a lovak ilyen problémáira kifejlesztett állatgyógyászati termékekről is úgy vélekedik, hogy a felszívódásuk, így a hatékonyságuk bizonytalan. Ez még inkább igaz a tasakos zselatinra.

Viszont a sokoldalú almaecet (melyről több témakörben is lesz még szó) ízületi gyulladásra akár belsőleg (itatva, vagy abrakra öntve), akár borogatás formájában külsőleg alkalmazva is jótékony hatású.

Emésztés és szőrzet

A lenmag az egyik legelterjedtebb kiegészítő az emésztés javítására, a szőrzet és bőr egészségesebbé tételére
A lenmag az egyik legelterjedtebb kiegészítő az emésztés javítására, a szőrzet és bőr egészségesebbé tételére
E témában a legelterjedtebb praktika talán a lenmag etetése. Elkészítése során ne csak forrázzuk, hanem főzzük, hogy a benne lévő méreganyagoktól biztosan megszabaduljunk. Az így kapott zselés állagú masszát abrakhoz, vagy zöldséghez, gyümölcshöz keverve adjuk. Kapható főzés-mentes változat, illetve lenmag olaj is. A lenmag hámszövet (bélnyálkahártya, bőr) regeneráló hatású. Könnyíti az emésztést, és a bélmozgást, a kondíció javításában is segít. Kedvezően hat a szőrváltásra, fényesebbé teszi a szőrt, egészségesebbé a bőrt.

Lenmagolaj helyett szokás napraforgó, kukorica, vagy más növényi olajat is adni – energia és E-vitamin pótlásra ezek is megfelelőek.

Az olajok etetésénél nagyon fontos a fokozatosság; néhány nap alatt emeljük a napi adagot 1-2 dl-re, és minden nap etessük. Ha abba szeretnénk hagyni, az is fokozatosan történjen. A belek ugyanis hozzászoknak, és a hirtelen váltás kólikát is okozhat.

Lovak étrendkiegészítőjeként is megjelent az élesztő. Fontos megkülönböztetnünk a takarmányélesztőt, és az élő élesztőkultúrákat. Előbbit régóta használják a takarmányozásban, fermentációs melléktermék, sok ásványi anyaggal és B-vitaminnal, így jótékonyan hatva az emésztésre. Az élő kultúrás élesztők pedig olyasfélék, mint a bolti pékélesztő. Manapság ezekre is ráterelődött a figyelem. Sokak pozitív tapasztalata, hogy 1-2 héten át napi fél kocka boltban kapható sütőélesztőt vízben oldva, és a takarmányba keverve jót teszünk az emésztésnek, szőrváltásnak.

Sokan javallják az almaecetet emésztési gondokra. Eleinte okozhat hasmenést, ám jótékony hatással bír a bélrendszerre, segít javítani a kondíciót.

Répa, alma, csipkebogyó – a gyümölcsök, zöldségek bőséges vitaminforrások az immunrendszer erősítésére, valamint segítik az emésztőrendszer működését is
Répa, alma, csipkebogyó – a gyümölcsök, zöldségek bőséges vitaminforrások az immunrendszer erősítésére, valamint segítik az emésztőrendszer működését is

Egyszerű kiegészítő, amellyel sok egyéb jó hatása mellett lovunk emésztését is segíthetjük: a sárgarépa (és alternatívái, a cukorrépa, takarmányrépa).

Nyugodtan adható belőle napi 2-5 kilogramm is. Földtől megtisztítva, és fagymentesen etessük. A lédús alma is jó hatással van az emésztésre, ám ebből mértékletesebb adagokat (napi 1-2 kg) célszerű adnunk. Télen kezdődik a csipkebogyó szezonja, amit sok ló szintén szívesen fogyaszt. Magas C-vitamin tartalma immunerősítő hatású, emellett gyulladáscsökkentő, és emésztéskönnyítő is.

Termékenyítés, vemhesség

Az előzőekben már említett sárgarépa, kiváló dietetikai hatása mellett magas karotin tartalmáról ismert, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Ennél fogva rendkívül jó szaporodás-biológiai hatással bír. Elősegíti a mének egyenletesen jó tenyész-teljesítményét, és a kancák sárlását, majd sikeres termékenyülését. Később a vemhesség, majd a laktáció idején is hasznos kiegészítője az étrendnek. Érdemes a fedeztetési idény kezdete előtt egy hónappal elkezdeni a rendszeres etetését. (A cukorrépa egyáltalán nem, a takarmányrépa elenyésző mennyiségben tartalmaz karotint, így e tekintetben nem egyenértékűek a sárgarépával.)

Külső-belső élősködők

A fokhagyma sok szempontból hasznos. Immunrendszer-erősítő, értágító, és ősidők óta használják féreghajtóként, valamint legyek és szúnyogok elűzésére. Belső élősködők ellen azért ne cseréljük fel a patikai pasztákkal, de kiegészítőnek hasznos lehet. Intenzív illatanyagai révén rendszeres etetésével a lovak bőrén át kipárolog, ami valamelyest kevésbé teszi őket vonzóvá a repülő vérszívók számára. Etethető gerezdjével is (ha lovunk megeszi így), granulátumként, vagy porként az abrakba keverve. Hosszabb távon adva időnként iktassunk be szüneteket, mert az emésztő rendszert megterhelheti a folyamatos etetése.

Az almaecet külsőleg (permetszerként) és belsőleg is alkalmazható a lovakat kínzó rovarok érdeklődésének csökkentésére.

Permetszer gyanánt a bolti készítményeken túl saját keverésű szereket is kipróbálhatunk, különféle illóolajokból (pl. menta, eukaliptusz, teafa, citronella stb.). Mások „drasztikusabb” anyagokkal próbálkoznak a vérszívók ellen: higított kerozinnal, petróleummal, gázolajjal kenik a kritikus helyeket (farokrépa, sörényél). Esküsznek rá, hogy még a böglyöket, kullancsokat is távol tartja, és nagy hígításban nem ártalmas. Erről érdemes kikérni állatorvos véleményét.

Hámsérülések

Sokféle bolti sebkezelő szer, kenőcs kapható. Ezek tárházát egészítenénk ki pár otthon tartható, természetes, és bármikor használható aprósággal.

Az aloe vera növényből nyert zselés anyag természetes fertőtlenítő szerként hatékony segítség a sebgyógyításban
Az aloe vera növényből nyert zselés anyag természetes fertőtlenítő szerként hatékony segítség a sebgyógyításban
Sok aloe vera tartalmú szer kapható, de ma már hozzá lehet jutni magához a növényhez is, amely viszonylag igénytelen, ellenben a benne lévő zselatin bármikor felhasználható. Fertőtlenít, hámosít, így mindenféle sebre, csípésre rákenhetjük. Önmagában alkalmazva erősen szárít.

Az almaecet szintén alkalmas sebkezelésre, fertőtlenítő, baktérium-, vírus- és gombaölő hatású.

Bármilyen sérülés, bőrprobléma esetén hatékony, illetve nyírrothadás, és hasonló problémák kezelésében is jó szolgálatot tesz.

A farkasalma (e növény sokfelé megtalálható a természetben, települések közelében is) főzete is kiváló antibakteriális seblemosó szer, nehezen gyógyuló sebek, kelések esetében is hatékony segítség. Fontos azonban, hogy belsőleges alkalmazása tilos, ugyanis rákkeltő hatású!

A kristálycukor bőséggel a sebre szórva, majd nedvszívó, steril kötéssel lefedve fertőtlenít, fájdalmat csillapít, csökkenti a gyulladást, és védőréteg képzésével gyorsítja a sebgyógyulást.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Ketchup mézzel elkészítve

A kert tulajdonsokkal nyár közepén könnyen megesik, hogy hirtelen dömping mennyiségben érik be a paradicsom. Ilyenkor érdemes vele valamit kezdeni. Egy jó lehetőség a ketchup készítése.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.