Back to top

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.

Az egyik fővárosi nyomdából érkezett hozzánk, és tőlünk vonult vissza. Ekkor sem tette le a tollát, nyugdíjasként a Méhészet szövegei fölött őrködött, a tőle megszokott precizitással, megbízhatósággal.

Nagy Ottó Kecskeméten született, Mezőkeresztesen nőtt fel, a nyomdász szakmát tanulta ki. Megbízhatóságát, a munka iránti alázatát mutatja, hogy mindössze két munkahelye volt, ahol mindig élete társával, feleségével, Marikával dolgozott együtt. Pestre költözésükkor a Zrínyi Nyomdában gépszedőként végezte munkáját, majd

csaknem 30 évvel ezelőtt került a Magyar Mezőgazdaság Kft.-hez, ahol olvasószerkesztői, nyomdai összekötő és hirdetésszervezői feladatokat látott el.

Nyomdász kollégáival, a „gyártással” nagyszerű kapcsolatot ápolt, és minket is arra intett. A kiszámíthatóság, a megbízhatóság mintaképe volt.

Felelősségteljesen végezte munkáját: a lap elkészültéig határozottságára, a nyomdába adás után megkönnyebbülésére emlékezhetünk. Igazi „csapatjátékos” volt, mindig mindenki számíthatott rá, egyetlen cél vezérelte: a gondjaira bízott lap a lehető legjobb minőségben és időben készüljön el. Nála az olvasók elégedettsége volt a mérce.

Sokat tanultunk tőle. Elsősorban emberséget, de történelemből is adott néha leckét.

Szerényen, ám büszkeséggel mesélt a családjáról, amiben nem kis része volt a példaadó családapának, a gondos férjnek, sógornak, keresztapának, a megbízható és becsületes munkavállalónak. Ez mind volt Nagy Ottó.

Bár Ő még a nyomtatott helyesírási és kertészeti szakkönyveket lapozta, a szövegszerkesztő és tördelő program nem igazán ragadta magával, szókincse és anyanyelvi tudása azonban imponáló volt.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. minden munkatársa hálás szívvel és nagy szeretettel gondol elveszített barátunkra, munkatársunkra. Osztozunk családja fájdalmában, megnyugvást kívánunk kolléganőnknek, Marikának, fiának, Ottónak és leányának, Nikolettának.

Nyugodj békében, Ottó! Emléked megőrizzük!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhek, hajók, műrajok

A nálunk honos kárpáti méh nagyszerű tulajdonságait, elsősorban munkabírását, szívósságát és kezelhetőségét rég felismerték más régiók méhészei. Még a szovjet érába nyúlik vissza az a gyakorlat, hogy Kárpátaljáról – akkor még repülőgépeken (is) – ezerszámra szállították őket a birodalom keleti vidékeire.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. A Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Méhtetemekkel borították az utcát a demonstrálók

Számos aktivista tüntetett a Bayer közgyűlésének ideje alatt az agrár-vegyipari konszern székháza előtt, a méhészek kivonulása volt a leghatásosabb, akik elpusztult méhekkel szórták tele a járdát – számolt be róla a német média. Werner Baumann, az igazgatótanács elnöke elismerte, hogy a helyzet nem rózsás, a vállalat megítélése komoly veszteségeket kell lenyelniük a részvényeseknek. Ezzel együtt jó döntésnek nevezte a Monsanto megvásárlását.

Jön a beporzási támogatás

A regisztrált méhcsaládok után járó beporzási támogatás bevezetésére tett ígéretet az agrár­miniszter – jelentette be Bross Péter elnök az Országos Magyar Méhészeti Egyesület április 6-án megtartott küldöttgyűlésén Budapesten.

Méz a prériről - méhészet Kanadában

A világ második legnagyobb országában rendezik idén az Apimondiát. Bár Kanadában az 50-es években a csökkenő mézár miatt hanyatlásnak indult a méhészet, tiz éve azonban a beporzásra megnövekedett igénynek és a hobbi méhészeknek köszönhetően figyelemre méltó fellendülés tapasztalható. Még soha nem volt ennyi méhcsalád itt mint manapság.

Csökkennek a beporzó rovar fajok Nagy-Britanniában

Több beporzásért felelős rovarfaj tűnt el Nagy-Britannia területéről. A kutatás eredményei azt mutatták ki, hogy a vadon élő beporzó rovarokfajok egyharmada csökkent, míg egy tizedüknél növekedést tapasztaltak.

Méhészeti dendrológia - a kora tavaszi fás hordásnövények

Tisztuló kirepülés, rügyfakadás, víz és virágporhordás. Megélénkült a természet, beindult az élet a méhesben. Sok szél- és rovarbeporzású fa, illetve cserjefaj ebben az időszakban, a kora tavaszi aszpektusban virágzik pollenjükkel természetes fehérjeforrást biztosítva méheink számára, segítve az utódnemzedékek felnevelését.