Back to top

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.

Az egyik fővárosi nyomdából érkezett hozzánk, és tőlünk vonult vissza. Ekkor sem tette le a tollát, nyugdíjasként a Méhészet szövegei fölött őrködött, a tőle megszokott precizitással, megbízhatósággal.

Nagy Ottó Kecskeméten született, Mezőkeresztesen nőtt fel, a nyomdász szakmát tanulta ki. Megbízhatóságát, a munka iránti alázatát mutatja, hogy mindössze két munkahelye volt, ahol mindig élete társával, feleségével, Marikával dolgozott együtt. Pestre költözésükkor a Zrínyi Nyomdában gépszedőként végezte munkáját, majd

csaknem 30 évvel ezelőtt került a Magyar Mezőgazdaság Kft.-hez, ahol olvasószerkesztői, nyomdai összekötő és hirdetésszervezői feladatokat látott el.

Nyomdász kollégáival, a „gyártással” nagyszerű kapcsolatot ápolt, és minket is arra intett. A kiszámíthatóság, a megbízhatóság mintaképe volt.

Felelősségteljesen végezte munkáját: a lap elkészültéig határozottságára, a nyomdába adás után megkönnyebbülésére emlékezhetünk. Igazi „csapatjátékos” volt, mindig mindenki számíthatott rá, egyetlen cél vezérelte: a gondjaira bízott lap a lehető legjobb minőségben és időben készüljön el. Nála az olvasók elégedettsége volt a mérce.

Sokat tanultunk tőle. Elsősorban emberséget, de történelemből is adott néha leckét.

Szerényen, ám büszkeséggel mesélt a családjáról, amiben nem kis része volt a példaadó családapának, a gondos férjnek, sógornak, keresztapának, a megbízható és becsületes munkavállalónak. Ez mind volt Nagy Ottó.

Bár Ő még a nyomtatott helyesírási és kertészeti szakkönyveket lapozta, a szövegszerkesztő és tördelő program nem igazán ragadta magával, szókincse és anyanyelvi tudása azonban imponáló volt.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. minden munkatársa hálás szívvel és nagy szeretettel gondol elveszített barátunkra, munkatársunkra. Osztozunk családja fájdalmában, megnyugvást kívánunk kolléganőnknek, Marikának, fiának, Ottónak és leányának, Nikolettának.

Nyugodj békében, Ottó! Emléked megőrizzük!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

A méheket nem zavarja a szélturbina

Az egész világon elterjedt az a nézet, hogy a szélerőművek károsítják az emlősöket és a madarakat, akkor károsítják a rovarokat, beleértve a méheket is. Egy lengyel méhész – kutató két éves kísérlete az ellenkezőjét bizonyította.

Vissza nem térítendő csekély támogatás méhészeknek

Azon méhészek számára, akik 2018. november 15. napján a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek, vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás nyújtható.

A méhek szerepe a napraforgó-termesztésben

A napraforgó hazánkban a legnagyobb területen (több mint 600 ezer hektár) tenyésző méhlegelő. A méhészek számára az egyik, de vannak területek, ahol a legfontosabb árumézet adó növénnyé vált az elmúlt években. Virágjának felépítéséről és méhészeti jelentőségéről szól írásom.

Utolsó csepp a méhészek poharában

Idén is pusztulnak a méhek a napraforgón. Egyes kutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, arra hogy a varroa atkára, mint a méhek legádázabb ellenségére való mutogatás, elvonja a figyelmet arról, hogy valójában a káros környezeti behatások együttese a felelős azért, hogy minden évben a házi méhek jelentős pusztulását tapasztalhatjuk világszerte. A varroa atka csak utolsó csepp a pohárban.

Rovarölő a biológiai művelésű talajokban is

Egy svájci kutatócsoport neonikotinoidokat talált a biológiai/ökológiai művelésű talajokban is.

Változatlanul intenzív a fellépés a vérszívók ellen

Az elmúlt héthez hasonlóan a következő napokban is teljes intenzitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program. A kiemelt turisztikai régiók közül a sikeres Tisza-tavi és Fertő-tó környéki beavatkozás után a héten a Balaton és a Velencei-tó partján fekvő településeken fogják légi úton csökkenteni a szúnyogok számát.

Egyes szúnyogoknak kedvez a permetezés

Nem mindig igaz az az általános vélekedés, miszerint a növényvédő szerek ritkítják, vagy teljesen elpusztítják a célba vett rovarokat.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.