Back to top

Újabb élelmiszerüzleteket nyit az Amazon.com

A világ egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cége, a seattle-i székhelyű Amazon.com több tucat kisebb élelmiszerüzlet nyitását tervezi az USA nagyvárosaiban. Wall Street Journal beszámolója szerint a kereskedelmi óriás így szeretne még erősebb pozíciót szerezni az élelmiszer-bizniszben.

Az első személyzet nélküli, automata Amazon Go kényelmi élelmiszerüzletet 2016-ban nyitotta az internetes kereskedelmi cég
Az első személyzet nélküli, automata Amazon Go kényelmi élelmiszerüzletet 2016-ban nyitotta az internetes kereskedelmi cég
Ezek az üzletek azonban egészen másképp működnének, mint a már létező, szintén az Amazon által üzemeltetett, adalékmentes élelmiszereket kínáló Whole Foods szupermarketek, illetve a teljesen önkiszolgáló, kassza nélküli Amazon Go kényelmi üzletek.

Az Amazon.com az Albertson’s, a Kroger, a Publix és a Walmart által uralt élelmiszer-kereskedelembe szeretne beintegrálódni kisebb helyi üzletláncok megvásárlásával.

A hagyományos 60 ezer négyzetméteres boltok helyett ezúttal a 35 ezer négyzetméteres méretkategóriában gondolkodik.

Azt még nem tudni, hogy ezek a hálózat az Amazon.com nevet használja-e majd, vagy teljesen más brand alatt működik-e majd. Az vállalat első élelmiszerüzletét az év végén Los Angelesben szeretné megnyitni, és Chicagóban, San Franciscóban és Seattle-ben is tervez üzletnyitást, ahol vannak már Whole Foods és Amazon Go egységei is.

A amerikai gazdasági lap cikke szerint a hír felröppenésével egy időben a legnagyobb élelmiszer-üzletláncok részvényeinek árfolyama csökkent,

az USA legnagyobb hagyományos élelmiszeráruház-láncának, a Kroger Co.-nak 64, százalékkal, de a Walmarté és a Costco-é is esett.

Az Amazon.com 2017-ben lépett ki az online térből a fizikai üzletek, úgynevezett „brick store-ok” nyitása felé az élelmiszer-forgalmazás területén, amikor 13,7 milliárd dollárért felvásárolta a Whole Foods láncot. Jelenleg közel 480 üzletet működtet az USA-ban. Az első személyzet nélküli, automata Amazon Go kényelmi élelmiszerüzletet 2016-ban nyitotta, ma 10 ilyen működik az országban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Szintet lépett a rettegett banánbetegség

Létezik egy betegsége a banánnak, amely teljes ültetvényeket képes rövid időn belül eltüntetni a föld színéről, ha nem figyelnek rá kellően. Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában jókora károkat okozott már, ám a világ banánexportjának háromnegyedét adó Latin-Amerikába eddig nem hurcolták át. Most azonban úgy tűnik, igen.

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

Továbbra is csemegekukorica nagyhatalom vagyunk

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás a jövő héten kezdődik.

Az európai baromfitenyésztők bírálják a Mercosur megállapodást

Az európai baromfitenyésztők kifogásolják, hogy a közel múltban aláírt Mercosur megállapodás keretében további 180 000 tonna baromfi érkezhet Dél-Amerikából – elsősorban Brazíliából - Európába. Ez gyakorlatilag az eddigi keret megduplázása.