0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb élelmiszerüzleteket nyit az Amazon.com

A világ egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cége, a seattle-i székhelyű Amazon.com több tucat kisebb élelmiszerüzlet nyitását tervezi az USA nagyvárosaiban. Wall Street Journal beszámolója szerint a kereskedelmi óriás így szeretne még erősebb pozíciót szerezni az élelmiszer-bizniszben.

Ezek az üzletek azonban egészen másképp működnének, mint a már létező, szintén az Amazon által üzemeltetett, adalékmentes élelmiszereket kínáló Whole Foods szupermarketek, illetve a teljesen önkiszolgáló, kassza nélküli Amazon Go kényelmi üzletek.

Az Amazon.com az Albertson’s, a Kroger, a Publix és a Walmart által uralt élelmiszer-kereskedelembe szeretne beintegrálódni kisebb helyi üzletláncok megvásárlásával.

A hagyományos 60 ezer négyzetméteres boltok helyett ezúttal a 35 ezer négyzetméteres méretkategóriában gondolkodik.

Azt még nem tudni, hogy ezek a hálózat az Amazon.com nevet használja-e majd, vagy teljesen más brand alatt működik-e majd. Az vállalat első élelmiszerüzletét az év végén Los Angelesben szeretné megnyitni, és Chicagóban, San Franciscóban és Seattle-ben is tervez üzletnyitást, ahol vannak már Whole Foods és Amazon Go egységei is.

A amerikai gazdasági lap cikke szerint a hír felröppenésével egy időben a legnagyobb élelmiszer-üzletláncok részvényeinek árfolyama csökkent,

az USA legnagyobb hagyományos élelmiszeráruház-láncának, a Kroger Co.-nak 64, százalékkal, de a Walmarté és a Costco-é is esett.

Az Amazon.com 2017-ben lépett ki az online térből a fizikai üzletek, úgynevezett „brick store-ok” nyitása felé az élelmiszer-forgalmazás területén, amikor 13,7 milliárd dollárért felvásárolta a Whole Foods láncot. Jelenleg közel 480 üzletet működtet az USA-ban. Az első személyzet nélküli, automata Amazon Go kényelmi élelmiszerüzletet 2016-ban nyitotta, ma 10 ilyen működik az országban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com